Startao 7. memorijalni ultramaraton “Od velikog do malog Vukovara” u duljini od 305 kilometara

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba jučer (petak) je, uoči početka 7. Memorijalnog ultramaratona “Od velikog do malog Vukovara”, već tradicionalno primio organizatore i sudionike ultramaratona te im poželio dobrodošlicu i puno uspjeha u utrci.

Prije same utrke, kod gradonačelnika na prijem stigli su predstavnici URT “NEXE Team” Našice i predsjednik Tomislav Gall, predsjednik i tajnik Udruge vukovarskih veterana Našice Davor Batrac i Branimir Jokić, predstavnici Općine Sunja i predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata općine Sunja Ivica Mikulić, pripadnici Hrvatske vojske, veteran specijalne policije iz Udruge specijalne policije “Grom” Karlovac Nikica Vranac te drugi uvaženi gosti.

Cilj ove utrke bio je zapaliti svijeću i svjetlo Vukovara donijeti u Sunju. Na taj način spajaju se ova dva mjesta i promiču domoljubne i sportske vrijednosti. Isto tako, prisjeća se na presudne trenutke Domovinskog rata i žrtve hrabrih ljudi koji su svoj život dali za očuvanje hrvatske neovisnosti.

Prije odlaska u Vukovar, izaslanstvo Grada Našica, Općine Sunja, braniteljske udruge, sudionici ultramaratona i organizator na spomen-obilježje Uskrsla Hrvatska zapalili su svijeće te tako odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba pohvalio je akciju našičke Udruge rekreativnog trčanja – utrku velike i vrijedne simbolike.

– Ovo je sedma godina ultramaratona pod imenom “Od velikog do malog Vukovara” kojim obilježavamo stradavanja u Vukovaru i Sunju. Ova je akcija potekla od predsjednika našičke Udruge rekreativnog trčanja Tomislava Galla te njenih članova, a danas mogu reći i da Grad Našice njeguje odlično prijateljstvo sa Sunjom. Davor Batrac i Branimir Jokić istaknuli su kako je vrlo važno mladima ponavljati priču kako se ona nikada ne bi zaboravila. Iz našičkog je kraja 27. rujna 1991. godine u Vukovar otišlo 67 branitelja, a 18 branitelja nikada se nije vratilo. Ovaj ultramaraton od 305 kilometara simbolizira žrtvu, a nama je cilj približiti mlađim generacijama što znači stvaranje države. Naši su branitelji u to vrijeme bili proglašavani teroristima i prošli su kroz velike strahote. Takvo nešto ne smije se ponoviti stoga hvala svima koji su bili uključeni u organizaciji utrke, a Grad će nastaviti pružati podršku i siguran sam da će se ova lijepa tradicija nastaviti – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Predsjednik Udruge rekreativnog trčanja “NEXE Team” Našice Tomislav Gall rekao je kako će u utrci sudjelovati pedesetak maratonaca.

– Već sedmu godinu zaredom trčimo od Vukovara do Sunje 305 kilometara dug maraton s oko pedesetak maratonaca. Nećemo svi startati iz Vukovara, pojedini će nas sudionici čekati na određenim dionicama i neće nam biti lako. I u prethodnim smo godinama završavali utrku te ćemo puni emocija ponovno doći u našu Sunju gdje ćemo donijeti svijeću zapaljenu u Vukovaru. Nema puno stajanja jer se radi o štafetnoj utrci s izmjenama svakih pet kilometara. Drugi sudionik preuzima svoju dionicu, ali većina njih trči više od jedne. Neki su maratonci prošlih godina trčali i više od dvjesto kilometara, a i ove godine očekujemo da će biti dionica i od sto kilometara i više. Članovi NEXE Team-a ove će se godine malo pričuvati jer za tjedan dana imamo Državno prvenstvo u Plitvicama gdje planiramo nastupiti s našom ekipom i ciljati na postolje. Treba istaknuti da je trčanje po noći iznimno teško, ali uz razumijevanje i oprez sigurno stižemo na cilj. Ove nam se godine ponovno pridružio i Josip Ergović koji nam je i financijski pomogao ostvariti ovu utrku. Posebno mu zahvaljujem na tome i vjerujem da nas u ovih 48 sati očekuje jedno lijepo druženje u spomen na sve poginule hrvatske branitelje – izjavio je predsjednik Gall.

Predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Općine Sunja Ivica Mikulić zahvalio se gradonačelniku Krešimiru Kašubi te organizatoru predsjedniku Tomislavu Gallu što su svečano upriličili prijem u Našicama te naglasio kako se istina o Domovinskom ratu nikada ne smije zaboraviti.

(www.icv.hr, ak, foto: A. Koš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content