Hrvatski branitelji prošle godine tvrtki Podravka d.d. isporučili robe u vrijednosti 20 milijuna kuna

Predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i tvrtke Podravka d.d. održali su danas (petak) u Centru kulture u Virovitici sastanak s braniteljima i predstavnicima lokalne vlasti kako bi im prezentirali dosadašnje provođenje Sporazuma o suradnji i otkupu poljoprivrednih proizvoda Zadruga i OPG-ova hrvatskih branitelja te istakli planove za ovu godinu. Sporazum su u rujnu 2017. godine potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednik Uprave Podravke d.d. Marin Pucar, a odnosi se na ugovaranje proizvodnje i otkupa voća, povrća i žitarica koje proizvode zadruge hrvatskih branitelja, OPG-i čiji su nositelji ili članovi hrvatski branitelji, kao i svi drugi zainteresirani, a sve u cilju povećanja zaposlenosti i proizvodnje.

Na ovom sastanku nazočili su predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Renato Kovač voditelj referencijalnog centra Ministarstva hrvatskih branitelja i Zvonko Beljo, koordinator ovog projekta, te predstavnici Podravke d.d. iz Koprivnice Dalibor Kezele i Goran Kovač. U ime domaćina pozdravili su ih pročelnik Županijskog upravnog odjela za gospodarstvo poljoprivredu i EU fondove Bojan Mijok, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i njegov zamjenik Damir Marenić, te u ime organizatora ovog događaja, predsjednik UDVDR ogranak Virovitica Vlado Paurić.

O rezultatima prve dvije godine govorio je Zvonko Beljo istaknuvši ih kao vrlo dobre.

– S obzirom na to da smo u rujnu 2017. krenuli “od nule”, već iduće godine hrvatski branitelji Podravci su isporučili 135 tona voća i povrća i oko 4000 tona žitarica. U prošloj godini evidentan je značajan rast.. hrvatski branitelji Podravci su isporučili 1600 tona voća i povrća i preko 10 .000 tona žitarica. U ovom projektu sudjeluje oko 50 Braniteljskih zadruga, odnosno braniteljskih OPG-ova, te fizičkih osoba koji su tijekom prošle godine Podravci prodali robe u vrijednosti preko 20.000.000,00 kuna.

Podsjetio bih da ovaj Sporazum daje mogućnost suradnje hrvatskih branitelja s Podravkom, odnosno osigurava kompletnu proizvodnju hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Bilo koju količinu branitelj proizvede, osigurano mu je tržište, direktna prodaja bez posrednika, kompletan nadzor proizvodnje od sjetve do žetve , troškovi transporta, i niz drugih pogodnosti koje ovaj sporazum pruža s jedinstvenim ciljem uključivanja hrvatskih branitelja u gospodarske tijekove RH. Ove godine će se proširiti suradnja na sve druge subjekte koji to budu željeli.- napomenuo je tom prigodom Zvonko Beljo.

Gradonačelnik Ivica Kirin dao je podršku ovom Sporazumu između Podravke i hrvatskih branitelja, te istakao Grad Viroviticu kao buduće središte poljoprivredne proizvodnje Virovitičko-podravske županije.

– Pred nama je veliki posao gradnje sušara na području grada Virovitice, osim toga želimo aktivirati geotermalni potencijal kako bi u budućnosti toplu vodu iskoristili za plasteničku i stakleničku proizvodnju, a kroz naše sušare robu naših proizvođača plasirali na tržište.  Imamo potencijal za proizvodnju ekološke hrane, a s tim ciljem iskoristit ćemo sve mogućnosti EU fondova, putem naših LAG-ova i razvojnih agencija. Osim hrvatskih branitelja, važno nam je da za poljoprivrednu proizvodnju potaknemo i mlade obitelji i u konačnici i postignemo što želimo…uspješnu poljoprivrednu proizvodnju i uspješne poljoprivrednike – rekao je tom prigodom gradonačelnik Ivica Kirin. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content