Koje frizure pristaju uz vaš oblik lica?

Prije promjene frizure maknite pramenove sa lica i pogledajte se u ogledalo. Zatim analizirajte kakvog je oblika vaše čelo, jagodične kosti i brada. Da li vas podsjeća vaše lice na krug, dijamant ili jaje? Jedan od kriterija za pravilan odabir frizure je svakako oblik lica jer nam on određuje dužinu i formu frizure. U ostale estetske kriterije ulazi građa i veličina tijela, životna dob, stil života i kvaliteta kose. Tako npr. visokim i vitkim osobama ne pristaju jako kratke frizure jer će izgledati još više i mršavije, dok niska i punija osoba neće zadovoljiti estetske kriterije s kosom spuštenom do ramena ili još dužom. Kod mlađih osoba linije frizure mogu biti oštrije i jasnije dok starijim osobama pristaju frizure mekših linija bez obzira na duljinu kose. Ipak je najvažnije da frizuru biramo na osnovu oblika lica i teksturi kose.

Ovalno lice – Idealni ili uzorni oblik ženskog lica još od starih Grka bio je jajasti ili ovalni i smatra se da uz ovaj oblik lica pristaju svi oblici frizura. Ovalno lice karakteriziraju visoko i usko čelo, te zaobljena brada koji su približno jednake širine. Kod ovog tipa lica možete eksperimentirati s raznim frizurama i ne bi ga trebali prikrivati šiškama ili pramenovima. Ukoliko je kosa kovrčavo ošišajte ju stepenasto. Najpoznatija ovalna lice su Jenifer Lopez i Beyonce.

Četvrtasto lice – Ako vam je lice četvrtasto najbolje mu pristaju slojevite frizure koje će ublažiti stroge crte lica osobito donje čeljusti. Jednako dobro izgledaju kovrčave frizure sa istanjenim vrhovima. Dakle ne preporučuje se ravna kosa koja jednake dužina. Šiške također pristaju ako su ošišane slojevito. Svakako dužina kose treba biti malo ispod brade i nikako u ravnini čeljusti.

Okruglo lice – Osobe s okruglim licem imaju manje izražene čeone i čeljusne kosti. Čelo je široko i kratko kao i brada koja nije izražena već zaobljena. Dužina lica je približno jednaka njegovoj širini. Ono što želimo postići frizurom ovog tipa lica je njegovo vizualno izduživanje. Zato ovom tipu lica najviše odgovaraju asimetrične frizure i one kod kojih pramenovi lagano prekrivaju lice. Idealna dužina kose je malo ispod brade što vizualno lice čini duljim, ako želite dugu kosu neka bude ošišana stepenasto. Kod frizure treba podignuti kosu na vrhu glave pri tjemenu, dok sa strane ne treba previše širiti. Šiške pristaju ako su asimetrično rezane. Najpoznatije okruglo lice je od Cameron Diaz i Drew Barrymore.

Duguljasto lice – Karakteristično za duguljasto lice je visoko čelo, izduženi obrazi i uska brada. Čelo i vilica su uglavnom podjednake širine. Ovom tipu lica pristaju ženstvene, romantične frizure pune uvojaka ili valova. Poželjni su valoviti repovi koji slobodno padaju ili razbarušene pletenice. Šiške će kod duguljastog lica prikriti njegovu širinu i preporučuje se da budu guste i ravno ošišane.

Kakvu god frizuru odabrali vodite računa o tome da pristaje vašem licu i da se u njoj dobro osjećate…

(www.icv.hr, kfg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content