FOTO I VIDEO Sopjansko lilanje povodom Ivanja jedinstveno u Hrvatskoj

Svake godine večer uoči spomendana rođenja Ivana Krstitelja, u Sopju se posebnim programom Ivanjskih krijesova obilježava ljetni solsticij ili suncostaj, vrijeme najduljeg dana i najkraće noći u godini.

To je višestoljetni običaj koji se u Sopju održao na jedinstveni način. Suvremena tehnologija donosi mnoge promjene u životu ljudi, ali nošnja, pjesma i običaju opstali su, a Ivanje je Sopjanima posebno na srcu. To je nastavak duge tradicije koja počiva na drevnom vjerovanju da se tim običajem može osigurati zdravlje ljudi, dobri usjevi i dugo ljeto. Nekad su to bili narodni običaji, a već 22 godine sopjansko lilanje je organizirana manifestacija. I dok se u mnogim krajevima Ivanje prepoznaje po krijesovima, u Sopju je to preskakanje vatre i lilanje, a tako je bilo i sinoć u nedjelju, 23. lipnja.

64851231 2571894646176739 2294909233658855424 n Custom

Za tu svečanost Sopjani pripremaju lilaljke, rašljaste štapove u kojima je pričvršćen snopić slame. Mnogi mještani svih uzrasta sudjeluju u lilanju tako da zapale slamu i vrte štap s gorućom slamom oko sebe u visini glave, što stvara posebni ugođaj u mraku. Najbolje lilaju pojedinci koji najdulje i najbrže vrte gorući štap. Ove godine u sopjanskom lilanju sudjelovali su lilaši podijeljeni u tri uzrasne kategorije. Najmlađi su školarci-poletarci, posebni način lilanja ima mladež, a najodvažniji su veterani, među kojima se u lilanju okušao i načelnik Općine Sopje Berislav Androš i to vrlo uspješno.

Uz sopjansko lilanje priređuje se i kulturni, zabavni te gurmanski program, koji okuplja gotovo sve mještane, a li i ostale stanovnike ove općine uz rijeku Dravu. I ove godine manifestacija, koju je zvanično otvorio općinski načelnika Berislav Androš, bila je posvećena preminulom sopjanskom pučkom pjesniku Ivanu Benaku, pa su se tako recitirale njegove pjesme posvećene Ivanju i sopjanskom lilanju. Za glazbeni dio programa zaduženi su bili glazbenici Family banda, a manifestaciju je organizirao KUD Podravac Sopje uz pokroviteljstvo Općine Sopje.

(www.icv.hr, adf, pž, foto i video: D. Fišli)

[g-gallery gid=”536314″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content