Predstavnici virovitičkih braniteljskih udruga obilježili 28. godišnjica oslobođenja općine Đulovac i Dan branitelja općine Đulovac

Na poziv načelnika općine Đulovac Drage Hodaka danas su predstavnici braniteljskih udruga grada Virovitice, predvođeni predsjednikom koordinacije udruga Zvonkom Kožnjakom, sudjelovali u obilježavanju 28. Obljetnice oslobođenja općine Đulovac i Danu branitelja općine Đulovac.

Tim povodom je služena Sveta misa u župnoj crkvi Duha svetog za sve poginule civile i branitelje na ovom području, njih devedeset i četiri, a potom je njima u čast održana i komemoracija pred centralnim Spomen obilježjem na kome su upisana njihova imena. Svetu misu u crkvi i molitvu kod Spomen obilježja predvodio je župnik Josip Marić a potom su se sudionicima obratili načelnik općine Đulovac Drago Hodak i predsjednik koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice Zvonko Kožnjak, koji su, između ostalog, podsjetili na teška stradanja civila i branitelja na ovom području tijekom tromjesečne okupacije od strane četničkih postrojbi i tijekom teških borbi za oslobađanje ovog područja. Tom prigodom načelnik Hodak je odao i zahvalnost svim pripadnicima 127. brigade Hrvatske vojske iz Virovitice i pridruženih postrojbi Hrvatske vojske koje su završno s 15. prosincem 1991. godine oslobodile Đulovac (bivše Mijokovićevo) i okolicu, u sklopu vojne operacije pod nazivom „Papuk 91“.

IMG c21d02a284abdf5e6ea21c431f255644 V

U borbama za oslobađanje Đulovca poginula su tri pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske i to: Vladimir Horvatinović, Drago Klarić i Miodrag Vlaškić, a znatan broj ih je bilo ranjeno i povrijeđeno.

Ukupno je na tom dijelu bivšeg zapadno-slavonskog ratišta u zahvatu fronta od sela Jasenaša do šireg područja mjesta Đulovca poginulo 20 pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske, što zorno svjedoči teškim borbama koje su se na ovom području vodile i u kojima je oslobođen vrlo značajan teritorij. Također važno je istači i da su postrojbe Hrvatske vojske iz Daruvara i Grubišnog polja također imale velike gubitke na širem području općine Đulovac. Na žalost nikada se ne smije zaboraviti i činjenicu da su pripadnici 127. brigade HV prilikom ulaska u mjesto zatekli masakrirane civile koje su svirepo poubijali domaći Srbi i pripadnici Šešeljevih Belih orlova, neposredno prije nego što su se dali u bezglavi bijeg. Naime pronađeno je 16 tijela ubijenih, odnosno masakriranih civila, među kojima je bilo i jedno dijete. Na žalost o stradanju mjesta Đulovac u Domovinskom ratu vrlo se malo zna i govori u hrvatskoj javnosti, nedvojbeno se da zaključiti. (www.icv.hr, dš)

IMG b4a0872204118686ef5beab5151e8859 V

[g-gallery gid=”569793″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content