FOTO U Kozicama svečano otvoren spomenik u sjećanje na hrvatske vitezove Ivicu Filkovića i Pericu Sabu

Program u sklopu 24. Memorijala “Ivica Filković i Perica Sabo” nastavljen je jučer (nedjelja) odavanjem počasti i polaganjem upaljenih lampiona na grobove poginulih branitelja Ivice Filkovića i Perice Sabe na kozičkom Mjesnom groblju, a potom i svečanim otkrivanjem spomenika u znak sjećanja na ove hrvatske vitezove koji su svoje živote u cvijetu mladosti položili na oltar domovine.

Udruga HVIDR-a Slatina nositelj je projekta izgradnje ovog spomenika koji je financijski podržalo Ministarstvo hrvatskih branitelja u visini 50.000 kuna, dok je Grad Slatina darovao zemljište za njegovu gradnju te je iz svog proračuna projekt financirao s 10.000 kuna.

Inicijativa za gradnju spomenika potekla je iz Mjesnog odbora Kozice, projektnu dokumentaciju, odnosno prijavu za natječaj izradio je i predao Kozičanin Josip Hetrih, vizualni izgled izradila je projektantica Samanta Rešetar, a izvođač radova bio je Dražen Petrinjak vlasnik Klesarskog obrta Petrinjak iz Slatine.

m IMG 2560 e1595230455692

Spomenik hrvatskim vitezovima Ivici i Perici kao neizbrisiv trag sjećanja na Domovinski rat i izgubljene živote ove dvojice heroja smješten je ispred kapele sv. Roka u Kozicama gdje su se uz majke i pripadnike obitelji poginulih hrvatskih branitelja Ivice i Perice, te predstavnike Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica i ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa slatinskog, ali i područja cijele Virovitičko-podravske županije okupili brojni gosti i uzvanici među kojima su se našli: izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Hrvatske kopnene vojske Niko Jurilj, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, predsjednik Gradskog vijeća grada Slatine Dario Vrbaslija u pratnji pročelnika Grada Slatine Krunoslava Šaraboka i Marina Kokorića, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić, pomoćnik načelnika Policijske postaje Slatina Zdenko Tot, viši stručni savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja Područne jedinice Virovitica Anto Krišto, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš, zamjenik načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije “Omege” Hamdija Mašinović, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kozice Dario Medved, predsjednik Nogometnog kluba Kozice Damir Parc, te predstavnici gradskih i županijskih ustanova i mještani Kozica.

m IMG 2544

Sve njih pozdravio je predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, koji je tom prigodom istaknuo kako slatinska HVIDR-a svake godine u suradnji s MO Kozice i NK Kozice sudjeluje u organizaciji Memorijala “Ivica Filković i Perica Sabo”. Prisjetio se samih početaka 1996. godine kada je odigrana prva nogometna utakmica njima u čast, a 2008. godine Memorijal je podignut na jedan viši nivo uključivanjem u program “Igre hrvatskih branitelja”.

– Zbog neadekvatnog mjesta na kojemu bi se mogla odati počast ovim hrvatskim vitezovima krenulo se u izgradnju ovog spomenika gdje će im se napokon moći na primjeren način odati počast – istaknuo je Nikolić zahvalivši se svima koji su u tome pripomogli.

m IMG 2426

Zahvalu na realizaciji ovog projekta izrazio je i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kozice Dario Medved, koji je tom prigodom istaknuo kako je spomenik smješten upravo ispred kapele sv. Roka kao znak i spomen na najjače oružje koje su naši branitelji uz oružje i svu ostalu tehniku imali od samog početka, a to je vjera i krunica oko vrata s kojom su izvojevali sve bitke, i s kojom su mnogi nažalost položili svoje živote na oltar domovine.

Kozičkih, ali i svih ostalih poginulih vitezova s područja Virovitičko-podravske županije spomenuo se i dožupan Darko Žužak, koji je govorio o značaju hrvatskih branitelja koji su ostvarili stoljetni hrvatski nacionalni san, stvaranja neovisne i samostalne Republike Hrvatske.

– Na to moramo biti i jesmo ponosni. Virovitičko-podravska županija dala je preko 14.000 hrvatskih branitelja od kojih je nažalost 216 poginulo a 4 se još vode kao nestali. Imamo preko 1.700 hrvatskih ratnih vojnih invalida i ono što je također zabrinjavajuće imamo preko 2.300 umrlih od Domovinskog rata do danas, što ukazuje na veliku žrtvu koju su hrvatski narod i hrvatski branitelji dali za našu slobodu. Stoga njihova žrtva mora ostati zabilježena i upisana u povijest, te i danas moramo njegovati vrijednosti koje su nas tada ujedinile, domoljublje, vjera i obitelj, kako bi nas danas održale na okupu – rekao je dožupan Žužak.

m IMG 2447

S pijetetom se poginulih hrvatskih branitelja Ivice i Perice prisjetio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija.

– Ono što su oni učinili za sve nas je žrtva koju su svojim životima dali i najmanje što mi možemo je postaviti ovakvo spomen-obilježje njima u čast. Grad Slatina je tu i pomoći će u svakom ovakvom projektu kao i svim drugim projektima koji dolaze od ovakvih inicijativa. Zahvaljujem svima koji sjećanje na njihovu žrtvu žele očuvati od zaborava – istaknuo je Vrbaslija.

m IMG 2450

Predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić prenio je pozdrave premijera Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, te istaknuo kako je dužnost svih nas sjećati se i obilježavati sva stradanja u pravednom, obrambenom, Domovinskom ratu, sjećati se svih vitezova koji su svojim životom iznjedrili hrvatsku slobodu, a njih je u Hrvatskoj i BiH 15.000. Uz 56.000 hrvatskih ratnih vojnih invalida to je cijena slobode koju danas baštinimo, to je cijena europske Hrvatske i ona se ne smije nikada zaboraviti, istaknuo je izaslanik Josip Đakić te dodao:

– Žrtve koje su za domovinu pale vjerujem da su zalog istinitosti i pravednosti i jedne budućnosti koja nikada ne smije biti zaboravljena. Stoga ni jedan hrvatski branitelj ne zaslužuje da nema svoje spomen obilježje i bude zaboravljen, zato hvala svima vama koji se borite da se nikada ne zaboravi, i neka ovaj spomenik bude trajna vrijednost na sjećanje i junaštvo naših poginulih vitezova Ivice i Perice – zaključio je izaslanik premijera Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, saborski zastupnik Đakić uz kojega su spomen-obilježje svečanim činom otkrili izaslanik predsjednika RH Niko Jurilj i majke poginulih hrvatskih branitelja Ivice i Perice, Roza Filković i Anica Sabo.

m IMG 2456

Sa suzom u oku, jer njihova je bol jednaka i rana na srcu otvorena kao i te 1991. godine kada su izgubile svoje sinove, majke su izrazile zahvalu svima koji sve ove godine zajedno s njim održavaju sjećanje na Ivicu i Pericu.

Nakon što je novobukovački župnik vlč. Mario Matijević posvetio spomenik još je jednom odana počast poginulim hrvatskim braniteljima Ivici Filkoviću i Perici Sabi polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona te svetom misom u kapeli sv. Roka u Kozicama.

Prisjetimo se kozičkih branitelja u čiju čast je podignuto ovo spomen-obilježje.

Ivica Filković, rođen 14. studenog 1968. godine, bio je policijski službenik, pripadnik Specijalne jedinice policije “Omege” Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske koji je poginuo na današnji dan, 19. srpnja 1991. godine kod Sirača.

m IMG 2383

Toga je dana u zasjedi u ranim jutarnjim satima, uz Ivicu ubijen još jedan pripadnik njegove jedinice, a nekoliko ih je ranjeno, kada ih je prilikom specijalnog zadatka presreo jedan pobunjenik zapovjedivši im da izađu iz vozila. Na hrvatske specijalce paljbu je otvorilo nekoliko pobunjenika, skrivenih u zasjedi na brdu i pored puta. Unatoč žestokom otporu hrvatskih specijalaca, Kozice su zavijene u crno izgubivši sina, brata i mnogima prijatelja. Ivica se više nikada nije vratio, poginuo je kao prvi hrvatski branitelj s područja Virovitičko-podravske županije.

Perica Sabo, rođen 23. travnja 1969. godine, bio je hrvatski branitelj, pripadnik slatinske 136. brigade Hrvatske vojske koji je poginuo kod Čojluga 27. studenog 1991. godine.

Toga je crnog dana autobus koji je prevozio smjenu Hrvatske vojske s položaja iz Čojluga i Četekovca upao u četničku zasjedu iz Ćeralija i Kraskovića na šumskom dijelu ceste od Mikleuša do Čojluga, samo dvjestotinjak metara od prvog punkta hrvatske vojske. U autobusu na koji je ispaljena granata, nalazila se desetina kozičkih branitelja među kojima se nalazio i Perica Sabo, voljeni sin, brat i prijatelj koji se s ovog zadatka nikada nije vratio.

m IMG 2341

Nakon puščane i mitraljeske paljbe na autobus, samo prisebnošću vozača Žarka Kosanovića koji je s nekoliko metaka dobivenih u pancirku autobus dovezao do Mikleuša, spašeni su životi ostalih prisutnih hrvatskih branitelja, ali ih je nekoliko bilo ranjeno.

Ova dva hrvatska viteza izgubila su svoje mlade živote koji su krvlju utkani u povijest naše slobodne i nezavisne domovine Hrvatske.

(www.icv.hr, adf, mf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”598187″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content