Orahovački obrtnici krenuli u misiju spasa gradskog gospodarstva i poduzetništva

Udruženje obrtnika Orahovica, na čelu s predsjednikom Damirom Vanekom, u proteklih nekoliko mjeseci svojim je radom, znanjem i iskustvom krenulo u izradu studije kako bi kreirala prijedlog za spas orahovačkog obrtništva, gospodarstva i poduzetništva. Riječ je o studiji koja se odnosi na visinu komunalne naknade i doprinosa koju je Udruženje predstavilo gradskim vijećnicima.

– Udruženje je prije svega osnovalo Odbor za gospodarstvo sastavljen od potpuno nestranačkih ljudi koji je, uz Upravni odbor Udruženja, proučio Zakon o komunalnom gospodarstvu Republike Hrvatske te odluke o komunalnim naknadama i komunalnim doprinosima poznatih mjesta prijateljski naklonjenih poduzetništvu kao što su: Čakovec, Lipik, Nova Gradiška, Pleternica, Samobor, Sveta Nedjelja i Zabok. Također, proučena su sva naša susjedna mjesta Čačinci, Feričanci, Kutjevo, Našice, Slatina i Zdenci.

Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu RH te u njemu propisanim načinima izračuna komunalne naknade, na visinu navedene naknade značajno utječu, osim vrijednosti tzv. boda, koeficijenti zone i koeficijenti namjene. U povijesti Grada Orahovice kada su prihodi proračuna bili značajno manji, osim povećanja navedenog boda, posezalo se i za pomicanjem komunalnih zona te koeficijenata zona kako bi se prihodi povećali. Uslijed navedenoga dogodilo se da je Dalmatinska ulica u Orahovici, koja djelomično zahvaća i industrijsku zonu, uvrštena u drugu gradsku zonu, a cijene komunalne naknade indirektno su se povećale u prosjeku za cca. 20 posto – započeo je predsjednik Damir Vanek u analizi studije te nastavio:

Udruzenje obrtnika prezentacija 2

– Pri detaljnoj analizi odluka o komunalnoj naknadi na području grada Orahovice proučena je i arhiva službenih glasnika grada Orahovice u posljednjih 20 godina. Slijedom navedenoga, stečeni su uvjeti za kvalitetno i realno formiranje komunalnih zona kao prvog preduvjeta korekcije komunalnih naknada u gradu Orahovici. Pri formiranju našeg prijedloga zona grada Orahovice vodili smo računa da one budu iste za obračun komunalne naknade i komunalnog doprinosa te smo predložili poslovnu zonu kao V. zonu s ciljem stimuliranja poduzetnika da svoje objekte grade tamo, a ne da kroz izbjegavanje većih troškova posežu za drugim lokacijama.

Pri formiranju našeg prijedloga vrijednosti koeficijenata zona i namjene vodili smo, također, računa o lošijoj poziciji grada Orahovice u odnosu na proučavane gradove vezano uz prometnu povezanost – rekao je Vanek te izrazio žaljenje što sastanku, unatoč pozivu, nisu nazočili predstavnici Gradske vlasti.

– To ja jednostavno ne razumijem, mi želimo samo pomoći s konkretnim i razrađenim prijedlogom. Ovo što mi radimo je spas gradskog obrtništva, gospodarstva i poduzetništva, nema tu nikakve politike, to je budućnost grada Orahovice – zaključio je Vanek. Nazočni vijećnici HDZ-a, SDP-a i Nezavisne liste Hrabro pohvalili su rad Udruženja i navedeni prijedlog podržali te najavili da će isti prezentirati svojim gradskim odborima kako bi prijedlog što prije došao na Dnevni red sjednice Gradskog vijeća.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content