Počela izgradnja nove Područne škole u Kladarama: To je 36. nova škola na području VPŽ unazad desetak godina

U Kladarama, naselju na području općine Pitomača, započela je izgradnja nove Područne škole koja se nalazi pri OŠ Petra Preradovića Pitomača. Izgradnju škole financiraju Virovitičko-podravska županija i Općina Pitomača, a po sličnom modelu, na području općine Pitomača, unazad desetak godina izgrađeno je sedam škola, šest područnih (Otrovanec, Grabrovnica, Starogradački Marof, Velika Črešnjevica, Sedlarica, Stari Gradac), te nova Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači. Škola u Kladarama bit će osma nova škola na području općine Pitomača, ali i 36 škola na području cijele Virovitičko-podravske županije unazad desetak godina.

Radove su, između ostalih, danas (petak) obišli saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, ravnatelj Osnovne škole Petar Preradović Pitomača Igor Maresić, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ, Martina Bunić.

IMG 4313

– Ovdje, u Kladarama, umjesto više od 100 godina stare škole, izgradit ćemo novu. To je nekima malen projekt, ali ovdje u Kladarama, on će stanovnicima ovog naselja značiti puno. To je projekt kojim se omogućava ostanak ljudi na selu jer im se nude uvjeti za školovanje njihove djece, kao što imaju djeca u gradovima. Time nastavljamo našu obrazovnu politiku građenja ili obnavljanja škola i u manjim naseljima. Prije dvije godine izgradili smo školu u Bakiću, prošle godine obnovili smo ju u Josipovu, ali i u Suhopolju, Gornjem Bazju, Pitomači… U budućnosti, ovdje na području općine Pitomača, cilj nam je izgradnja nove osnovne škole, čime bi sva djeca pohađala nastavu u jednoj smjeni – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

IMG 4329

Škola će biti izgrađena zajedničkim sredstvima Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača.

– Općina Pitomača je u Virovitičko-podravskoj županiji uvijek imala čvrstog partnera u brojnim projektima, i jučer i danas, a tako će biti i u budućnosti, a sve s ciljem dobrobiti i boljeg života stanovnika ovog kraja. U novoj školi djeca će imati bolje uvjete nego neki školarci u Zagrebu – kazao je načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.

Područna škola u Kladarama je jedna od deset područnih škola koje pripadaju OŠ Petra Preradovića Pitomača. U Kladarama, trenutno ima 22 učenika u dva razredna odjela, ali očekuje se kako će ih najesen biti 24. Maksimalni kapacitet učenika u ovoj školi bit će 28.

IMG 4332

– Osnovna škola Petra Preradovića u Pitomači jedna od najvećih osnovnih škola u RH. Imamo 747 učenika. Veseli nas demografska slika ovdje u Kladarama, kao i u ostalim naseljima gdje imamo područne škole. Trenutno imamo 22 učenika u školi, a već na jesen će ih biti više, a kako čujemo, u Kladarama trenutno ima i 48 djece mlađih od šest godina – kazao je ravnatelj OŠ Petra Preradovića Igor Maresić.

Svoje zadovoljstvo istaknuli su i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, naglasivši „kontinuitet ulaganja u obrazovanje na području cijele Virovitičko-podravske županije, a tako i ovdje na području općine Pitomača, čime se stvara zdrava demografska slika ovoga područja“.

IMG 4341

Radove, u vrijednosti 2.336.763,15 kuna Izvodi tvrtka Prajo beton d.o.o., a tvrtka CIP d.o.o. ugovorena je za nadzor. Škola je projektirana za dva kombinirana razredna odjela s prostorom više namjena te sporednim prostorijama. Rok izgradnje je 15 mjeseci, ali se osnivači, nadaju kako će gradnja završiti i ranije. No, gradnja škola u Kladarama, neće biti i jedina „građevinska školska investicija“ Virovitičko-podravske županije u ovoj godini.

– Tu je i izgradnja područne škole u Vukosavljevici. Kroz mehanizam za oporavak, projektirat ćemo nove osnovne školu u Pitomači i Orahovici. Očekujemo početak radova već ove godine. Time ćemo osigurati bolje uvjete školovanja i u Pitomači, a posebno u Orahovici, gdje danas u istoj zgradi u školu idu i osnovno i srednjoškolci, a u budućnosti bi svi išli na nastavu u jednoj smjeni. Kroz mehanizam za oporavak projektirat ćemo i novu sportsku dvoranu u Ćeralijama. Istodobno, energetski ćemo obnoviti dvije škole, u Okrugljači i Novom Gracu te će i učenici u tim naseljima dobiti bolje uvjete obrazovanja – zaključio je župan Andrović.

(vpz.hr, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”618145″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content