Udruga umirovljenika općine Lukač okuplja više od 200 članova: S nestrpljenjem očekuju ponovna druženja i odlazak na izlete

Među brojnim umirovljeničkim udrugama na području Virovitičko-podravske županije je i Udruga umirovljenika općine Lukač. Udruga okuplja većinom umirovljenike s područja ove općine, iako u njoj ima i članova iz drugih mjesta. Najbolji primjer je sam predsjednik, Branko Videković koji živi u Bušetini. Za njega članovi kažu da je „pravi čovjek na pravom mjestu“. Prije Domovinskog rata radio je u zaštitarskoj tvrtki „Sigurnost“, a nakon toga se bavio uzgojem duhana. Početkom Domovinskog rata priključio se obrani Hrvatske, a od 1995. godine je u mirovini.

– U početku sam bio član današnje virovitičke Udruge umirovljenika „Matija Gubec“, koja je tada djelovala u Podgorju. U jednom trenutku su mi ponudili funkciju predsjednika, ali nisam to prihvatio nego sam prešao u Udrugu umirovljenika općine Lukač, jer u mojoj Bušetini nema umirovljeničke udruge – objasnio je Videković ulazak u udrugu koju danas vodi.

Brzo je napredovao, voljom članova izabran je za predsjednika i na toj poziciji je već drugi mandat. Danas Udruga ima više od 200 aktivnih članova. Sjedište im je u Turanovcu, a okupljaju članove iz svih naselja općine Lukač, pa i šire. Međusobna pomoć i druženje su im na prvom mjestu, pa su, dok nije bilo koronavirusa, redovito jednom mjesečno održavali zabave uz večeru i glazbu.

Osim umirovljeničkih druženja, na koje je dobrodošao svaki gost, od aktivnosti organiziraju niz izleta vjerskog ili zabavnog sadržaja: odlaske na hodočašća u Ludbreg, Mariju Bistricu ili Trsat. Nisu im strani ni cjelodnevni izleti poput kupanja na more ili u toplicama. Posebno su im drage Terme Jezerčica u Hrvatskom zagorju, kamo najčešće i putuju. Naravno, kad korona dopusti.

Umirovljenici kažu kako u okviru Udruge obilježavaju značajnije datume. Za svaki Međunarodni dan žena – 8. ožujka Udruga svim članicama priprema prigodne poklone, a Općina Lukač svakoj ženi poklanja cvijet. Povodom Božića i Uskrsa obilaze starije i bolesne članove noseći im prigodne pakete, koje financijski osigurava Općina Lukač.

NAJVAŽNIJA DRUŽENJA I POMOĆ

– Nažalost zbog pandemije koronavirusa prošla godina je bila oskudna u aktivnostima. Od sredine ožujka većina aktivnosti je zamrznuta, a u ljetnim mjesecima održana su dva manja druženja. Otputovali smo na hodočašće u Ludbreg sa znatno manjim brojem osoba, poštujući sve epidemiološke mjere. U nekoliko navrata je odgođena izvještajna skupština, koja je na kraju ipak održana shodno epidemioloških preporukama, samo uz nazočnost dijela članova – objašnjava predsjednik B. Videković.

predsjednik Umirovljenici Lukac

Član Udruge Ivo Lovrić kaže kako za razliku od nekih drugih udruga oni ne organiziraju povoljnu kupovinu drva ili zimnice.

– Ove zime smo za sve korisnike nabavili mandarine. Kod nas su najbitnija druženja i odlasci na putovanja – ističe.

Pandemija koronavirusa nije zaustavila volju članova da sudjeluju u radu Udruge, a ove godine prikupljeno je više od dvije stotine članarina, kako u Turanovcu, tako i u Dugom Selu, Budrovcu, Lukaču, Terezinom Polju, Kapeli Dvoru i ostalim naseljima u općini Lukač.

– Nijedna udruga ne može djelovati bez financijskih sredstava, a uz redovitu članarinu svake godine imamo svesrdnu financijsku pomoć općine Lukač. Osim toga, Općina nam pomaže i na druge načine i posrednik je između nas i raznih tvrtki, tako da smo, na primjer, prijavom na natječaj prošle godine dobili donaciju od virovitičke tvrtke Flora – naglasio je Videković.

U tijeku je i energetska obnova društvenog doma u Turanovcu. Dok se ne dovrše radovi, zahvaljujući Općini Lukač i načelniku Đuri Bukviću umirovljenicima za sve potrebne aktivnosti na raspolaganju su, kažu, ostali društveni domovi na području općine. Njeguju odlične odnose sa svim drugim udrugama: vatrogascima, kulturno- umjetničkim društvima, udrugom žena, nogometnim klubovima.

– Uvjereni smo da će se do ljeta popraviti epidemiološke prilike, što će nam omogućiti da ponovno krenemo s onim što najviše volimo: druženjima i odlascima na putovanja – optimističan je Branko Videković.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content