DRAVSKO PROLJEĆE 2021. Veseli folkloraši uz pjesmu i ples prošetali Sopjem

Dravsko proljeće je smotra folklora s ciljem očuvanja kulture i tradicije hrvatskog stanovništva s obje strane rijeke Drave, uz uvijek zanimljive goste i kulturno-umjetnička društva koja predstavljaju hrvatski narod i u zemljama regije. Održava se svake druge godine u Sopju te u Starinu (Mađarska) naizmjenično, također svake druge godine. Ovogodišnja manifestacija Dravsko proljeće održana je u Sopju kroz projekt Drava events II (HUHR/1901/2.1.3/0148) koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. (Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014. -2020.). Manifestacija je ove godine prebačena za srpanj, zbog pandemije izazvane koronavirusom, ali se inače održava krajem travnja.

Dravsko proljeće 2021. u Sopju započelo je okupljanjem KUD-ova, a potom je u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene služena sveta misa na kojoj su, između ostalih, nazočili i predstavnici Hrvata iz Mađarske, načelnik Općine Starin (Dravasztara) Šandor Matorić i zastupnik hrvatske nacionalne manjine u mađarskom Parlamentu Jozo Solga, te načelnik općine Sopje Berislav Androš.

IMG 0703

 

Nakon što su se folkloraši iz šest folklornih skupina okupili ispred sopjanskog Vatrogasnog doma, te se uz pjesmu i ples ”malo zagrijali”, krenula je raspjevana povorka kroz Sopje, od Vatrogasnog doma do kipa sv. Florijana – zaštitnika općine Sopje, a završila je kod pozornice iza zgrade Općine gdje su uslijedili njihovi nastupi i izbor najljepšeg izvornog ruva (nošnje). (www.icv.hr, ADF; foto: D. Fišli & M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content