DVD Virovitica srebrni na državnom natjecanju vatrogasaca: Prekaljeni veterani mladima pokazali što znači biti brz i spretan

DVD Turnašica i DVD Virovitica ostvarili su izvrsne rezultate na državnom natjecanju vatrogasaca koje se prošli mjesec održalo na varaždinskom stadionu. DVD Turnašica u Muškoj A kategoriji osvojio je treće mjesto, dok je DVD Virovitica u Muškoj B kategoriji DVD Virovitica osvojio drugo mjesto.

Riječ je o osmom državnom natjecanju vatrogasaca na kojem su nastupila 203 odjeljenja i 2030 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Natjecanje, koje je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica uz domaćinstvo Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, odvijalo se na 8 natjecateljskih staza i 3 staze za štafetnu utrku.

Ovaj je uspjeh vatrogascima omogućio plasman na Međunarodno vatrogasno natjecanje koje će se 2022. godine održati u slovenskom Celju. Tim povodom smo i posjetili naše vatrogasce koji su i ovom prigodom dokazali da naša županija pripada respektabilnima kada se radi o vatrogastvu

DVD VIROVITICA PREDNJAČI U OBUCI MLADIH VATROGASACA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Virovitica sa svojih 146 godina rada spada zasigurno u naša najstarija vatrogasna društva, a njihov neprekidni rad rezultat je zalaganja vrijednih i odanih članova, profesionalnosti i dobre organizacije. Nekad su oni bili prvi na požarištima i ostalim akcidentnim situacijama, no ustrojavanjem Javne vatrogasne postrojbe Virovitica koja u svojim redovima ima profesionalne vatrogasce, DVD Virovitica dobiva svoju novu funkciju, prvenstveno obučavanje mladih vatrogasaca i sudjelovanje na vatrogasnim natjecanjima. Upravo ovo potonje bilo je glavni razlog našoj posjeti ovom društvu, koje je osvojilo su visoko 2. mjesto na Državnom natjecanju u Varaždinu. Dočekali su nas predsjednik DVD-a Mario Pavelić i zapovjednik Miroslav Čubrlo, vidno zadovoljni nedavnim uspjehom.

– Uistinu možemo biti zadovoljni, a govorim to u ime svih 96 odraslih i 28 mladih članova DVD-a, koliko nas ukupno ima – rekao nam je na početku Mario Pavelić koji nam je objasnio kategorije članova i njihove dužnosti. Prema zakonskoj osnovi, DVD Virovitica broji 10 operativnih vatrogasaca koji su osposobljeni za sve vrste intervencija, a na teren kao ispomoć Javnoj vatrogasnoj postrojbi izlaze prema zapovjedi Vatrogasne zajednice.

– Isto tako, u slučaju potrebe naši operativni vatrogasci mogu ići na vatrogasne intervencije u priobalju ili na tehničke intervencije u slučaju potresa, poplava i sveg drugog. Što se tehnike tiče, trenutno imamo dva kombi vozila za prijevoz vatrogasaca i svu zakonski propisanu opremu, pumpe, užad, vatrogasne armature, cijevi i ostalo, a svaki operativni vatrogasac mora redovno proći sve potrebne liječničke preglede – objašnjava M. Pavelić.

DVD VTC Mario Pavelic i Miroslav Cubrlo

Društvo puno radi s mladima, obučava ih da jednog dana postanu vatrogasci, neovisno žele li ostati u DVD-u ili postati profesionalci.

– To nam je osnovna zadaća. Počeci se mogu steći upravo u DVD-ima, gdje se druže mlađi i stariji vatrogasci, oni ‘prekaljeni’ i oni koji tek počinju primati informacije o vatrogastvu. U dobrovoljnim vatrogasnim društvima, pa tako i u našem, imamo kategoriju djece od 6 do 12 godina, u kojoj uče o prvim važnim informacijama o vatrogastvu, što kroz igru, a što kroz razna natjecanja – kaže nam.

Natjecanja su važna svakom društvu jer okupljaju sve, od mladih do veterana, poput njihovih, okupljenih u mušku B kategoriju koja je nedavno briljirala u Varaždinu.

UVIJEK U VRHU

Zapovjednik Miroslav Čubrlo kaže kako je važno objasniti vrste kategorija.

– Da ne bi netko pomislio da je B zapravo neka druga liga. Slovo kategorije na neki način označava starosnu dob natjecatelja koja donosi dodatne bodove na natjecanjima. Razlog je taj što se u našoj muškoj B kategoriji nalaze i ljudi koji su prošli 60-tu i ne mogu se fizički mjeriti s mlađima. No, što se spretnosti i iskustva tiče, tu im nema ravnog – rekao je Miroslav koji je sa svoje 63 godine također član pobjedničke ekipe.

Čini ju i zapovjednik ekipe Marko Teskera (67), Miroslav Prović (56), Miroslav Đurđević (57), Marko Zelenika (33), Zlatko Blažičević (48), Miro Čubrlo (38), Dejan Kurtanjek (45), Nenad Kovačević (53), Miroslav Čubrlo (63) i rezerva Josip Viljevac (55).

– Većina nas smo hrvatski branitelji, što ističem s posebnim ponosom. Iako se na starosnu dob zarade dodatni bodovi, moram istaknuti da vježbu radimo u vremenu ispod 40 sekundi, što je puno brže od daleko mlađih natjecatelja. Drugo mjesto u Varaždinu smo odradili za 39 sekundi – s razlogom se pohvalio zapovjednik DVD Miroslav Čubrlo napomenuvši pri tom da tradicija dobrih uspjeha na natjecanjima seže iz 70-tih godina prošlog stoljeća.

DVD VTC

TAJNA USPJEHA POVEZANOST I PRIJATELJSTVO

– Tih, sedamdesetih, bio sam mladić, ali dobro se sjećam vatrogasnih natjecanja s tadašnjim maherima. Tajna tog uspjeha je ostala ista: povezanost ekipe, koju čine ne samo vatrogasci, već i ljudi. I onda i sada stvarala su se čvrsta prijateljstva, poštuješ i poznaješ osobu s kojom si u timu, a s obzirom da je uvijek bilo i dosta ženskih članova, bilo je tu i vatre i ljubavi koje su rezultirale brakovima. Vatrogastvo se također prenosilo s koljena na koljeno, pa sada imamo dosta članova čiji su roditelji, pa čak i djedovi nekad bili članovi našeg društva – podsjeća Miroslav Čubrlo.

Da su im žene važna kategorija u vatrogastvu i da su u toj kategoriji uvijek bili jaki, potvrđuje predsjednik Mario Pavelić.

– Naša ženska A kategorija uvijek je bila među najboljima, no zbog uistinu tragičnog događaja već izvjesno vrijeme ne radi. Naime, radi se o iznenadnoj smrti naše mlade članice Antonele Čibarić, koja nas je sve duboko pogodila. Kao da jedno zlo nije dovoljno, tada se javila još i epidemija korone tako da je bilo onemogućeno redovno vježbanje ekipa. No, radimo na tome da uskoro oformimo žensku A ekipu i krenemo u nove pobjede – rekao je.

Vatrogasna olimpijada održava se 2022. godine u Celju. Naši junaci kažu da je za DVD već povijesni uspjeh sudjelovati na njoj.

– Svjesni smo da na Olimpijadu dolaze uistinu jake ekipe. Dat ćemo naravno sve od sebe i ući u natjecanje s istim žarom kao i na Državnom. Izostane li neki značajan uspjeh, već sama činjenica da smo sudjelovali na vatrogasnoj Olimpijadi bit će najveći povijesni uspjeh DVD-a Virovitica, odmah nakon 2. mjesta na Državnom prvenstvu – poručuje Miroslav Čubrlo.

Povijesni uspjeh važan je i cijeloj Virovitici – naša ekipa će na Vatrogasnoj olimpijadi predstavljati boje grada, kao i županije, ali i cijele Hrvatske. -Za sve dosad postignuto zahvaljujem svim članovima DVD-a i svima koji su doprinijeli ovom velikom uspjehu, a našim kolegama, muškoj A kategoriji DVD-a Turnašica koji će također na Olimpijadu želim puno uspjeha – poželio je zapovjednik Čubrlo.

(www.icv.hr, bs, foto: arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content