U Posjetiteljsko-interpretacijskom centru Sequoia održana početna konferencija projekta ”Doživjeti stotu”

Danas (srijeda) je u prostorijama Posjetiteljsko-interpretacijskog centra Sequoia Slatina održana početna konferencija projekta ”Doživjeti stotu” (UP.02.2.1.08.0165).

Projekt ukupne vrijednosti 426.320,72 kuna financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 21. ožujka 2022. godine. Projektnu prijavu napisala je Gradska razvojna agencija Slatina, nositelj projekta je Grad Slatina, a projektni partneri Dijabetička udruga Slatina i Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Slatina.

Cilj samog projekta je povećavanje znanja i svijesti građana Slatine o važnosti prevencije kardiovaskularnih i malignih bolesti, a projekt će trajati ukupno 12 mjeseci.

Na samom početku konferencije sve prisutne pozdravila je voditeljica projekta Marija Fumić, a s nekoliko prigodnih riječi obratio se i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

Projektne aktivnosti koje će Grad Slatina organizirati u sklopu ovog projekta zajedno s partnerima na projektu su Dani zdravlja u sklopu kojih je planirano 10 javnozdravstvenih akcija trijaže, 10 akcija nordijskog hodanja (akcije nordijskog hodanja održavat će se i u dječjim vrtićima u 10 termina), 12 akcija prve pomoći i 12 akcija samopregleda dojki. Akcije su predviđene jednom mjesečno.

U okviru projekta održat će se i Škola nepušenja, koja će biti namijenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, 1. i 2. razredima srednjih škola, kao i svim zainteresiranim građanima, te predavanja na temu karcinoma dojke gdje će predavačice s dugogodišnjim iskustvom dati podršku osobama oboljelima od karcinoma i članovima njihovih obitelji.

U sklopu projekta bit će izrađena i web stranica, koja će sadržavati online knjižnicu sa svim edukativnim materijalima, forumom i online savjetovalište, edukativne kratke filmove o predloženim temama, fotogaleriju, članke i obavijesti o provedbi.

Nakon informativnog dijela i predstavljanja projekta održana je i panel rasprava koju je moderirala i vodila doc. dr. sc. Arijana Meštrović, MPharm, FFIP, s dugogodišnjim iskustvom u farmacijskom zvanju. Panelisti na početnoj konferenciji bili su prim. dr. sc. Miroslav Venus, dr. med., specijalist epidemiolog, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ VPŽ, mr. sc. Vesna Turk Štrajtenberger, dr. med., spec. obiteljske medicine, Jasenka Plantak Kotur, mag. pharm. univ. mag. pharm. klin. farm., ZU Ljekarne Plantak Slatina, te Doris Mlinarić, medicinska sestra i predsjednica Dijabetičke udruge Slatina.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content