Neki ga pripremaju kao prilog uz roštilj, rižu ili krumpir, a neki pak kao glavno jelo, osobito dok je temperatura daleko iznad 30 Celzijevih stupnjeva i treba pripremiti nešto brzo i hranjivo za taj dan.
Riječ je o tradicionalnom satarašu, mnogima omiljenom i nutritivno bogatom jelu, za koji je potrebno samo par sastojaka. Važno je samo da sastojci budu zreli, osobito rajčice.
Donosimo vam osnovni recept (za 4 osobe) koji možete isprobati već danas.
Luk ne mora biti sitno narezan, no paprike moraju biti očišćene od sjemenki i narezane na tanje trakice.
Sastojci:
2 glavice luka
3 veće paprike
4-6 zrelih rajčica
začini: sol, šećer (po želji).
Priprema:
Luk pržiti par minuta na ulju ili domaćoj masti. Dodati narezanu papriku i sol te promiješati. Nakon par minuta dodati i rajčicu te pustiti da se sastojci lagano krčkaju.
Nije potrebno dodavati tekućinu jer će povrće, osobito rajčica, pustiti svoje sokove. Povremeno promiješajte. Kad je povrće omekšalo, možete mu dodati malu količinu šećera (na vrh čajne žličice) i promiješati.
Jelo je gotovo kad su sastojci dovoljno omekšali, a količinu tekućine odredite sami – hoće li vam sataraš biti jelo ‘na žlicu’ ili prilog uz meso ili rižu. (www.icv.hr)