Tuča ”pobrala” duhan na njivama oko Gornjeg Miholjca

Danas (utorak) oko 13 sati sela na potezu od Novaka prema Španatu, Gornjem Miholjcu i Josipovu pogodilo je grmljavinsko nevrijeme s jakom kišom i tučom.

Kako doznajemo, najviše su stradale njive s duhanom oko Gornjeg Miholjca gdje je tuča veličine lješnjaka uz jaku kišu padala 20-ak minuta.

– Slagali smo sušaru kada je počela padati kiša, no leda u Josipovu nije bilo, ali su mi javili da je padao prema Gornjem Miholjcu gdje imam jednu njivu s duhanom. Otišla sam sa suprugom vidjeti kakvo je stanje na toj njivi i imali smo što vidjeti, listove je izbušio led. Za sada ne mogu reći kolika je šteta pošto smo u sredini berbe i određen dio listova smo skinuli. Uglavnom duhan je dosta nastradao i ne znam koliko ćemo od njega još moći dobiti – ispričala nam je vlasnica duhana Danica Brezec iz Josipova.

307528613 5847059111992307 3032967553259258068 n

– Oko 13 sati je počeo padati led u Gornjem Miholjcu i mogao sam pretpostaviti da će biti štete na duhanu. Kada se smirilo obišao sam njivu na kojoj imam zasađeno oko tri jutra duhana i zatekao izbušene listove. Dobar dio ostalih kultura već je pobrano, ostao je samo duhan i kukuruz za brati, ali kukuruzu nije bilo ništa, za razliku od duhana – rekao nam je Siniša Klement, poljoprivrednik iz Gornjeg Miholjca te dodao kako će se nešto duhana ipak moći pobrati, ali da je to tek 30-40 posto od onog koliko bi inače imao.

Tuča je zahvatila i njive koje graniče sa Klamentovim, sve se nalaze zapadno od Gornjeg Miholjca prema Josipovu.

– Moj duhan se nalazi blizu Klementovog i isto je dobio, kao i od Maria Kordija koji je također blizu, za duge ne znam. Već dugo sadim tu kulturu i nikada nisam doživio da krajem rujna pada takav led i nanese štetu. Inače, led je kod nas znao padati do Snježne Gospe, koja je početkom kolovoza, a poslije nikako. Sada ne mogu ocijeniti štetu, jer ne znam koliko ćemo listova, i kakvih, moći obrati, ali štete će sigurno biti jer nam je ostalo još oko polovine berbe – kazao nam je Željko Kolinger iz Gornjeg Miholjca.

Raspitali smo se i o stanju oko sela Novaki i Španat, ali za njih nismo dobili informacije o mogućoj šteti.

(www.icv.hr, adf; Foto: čitatelji)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content