Na području općine Pitomača provode se projekti vrijedni više od 350 milijuna kuna i ovaj je prostor, trenutno, najveće gradilište na području Virovitičko-podravske županije

Trenutno se na području općine Pitomača provode projekti vrijedni više od 350 milijuna kuna. Ovaj je prostor, trenutno, najveće gradilište na području Virovitičko-podravske županije. A radi se diljem ove najzapadnije općine Virovitičko-podravske županije. Dio tih projekata, od kojih je velik dio u fazi finalizacije, uz načelnika općine Pitomača, Željka Grgačića i njegovih suradnika, danas (utorak) je obišao virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Obišli su bivšu zgradu stare škole u središtu Pitomače, koja je kroz projekt Spektar, obnovljena i u budućnosti će biti prostor u kojem će se pružati socijalne usluge u zajednici. Nositelj projekta je tvrtka Draft d.o.o. zajedno s partnerima, Općinom Pitomača, Općinom Špišić Bukovica i Općinom Kloštar Podravski. Ukupna vrijednost projekta je 8.049.674 kuna, a očekuje se njegova skora završnica.

Istodobno, obišli su izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača”. Ovaj cjelokupan projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda i uređaja za pročišćavanja otpadnih voda, a vrijedan je nešto više od 262 milijuna kuna. Sam uređaj za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan je 35 milijuna kuna. Nositelj ovog projekta je virovitička tvrtka Virkom d.o.o. a partneri na projektu su Općina Pitomača i tvrtka Vodakom d.o.o.

-Ovaj projekt, koji je vezan uz Aglomeraciju, najveći je projekt u povijesti Općine Pitomača te trenutno najveći na području Virovitičko-podravske županije. Puno projekata radimo, puno planiramo, a puno smo ih već i završili. Podsjetit ću, mi smo samo ove godine otvorili Područnu školu u Kladarama, vodovodnu mrežu Šašnato polje, Društveni dom u Starogradačkom Marofu, završeni su radovi na projektu Posjetiteljski centar Križnica… Općina trenutno radi na investicijama u vrijednosti većoj od 350 milijuna kuna, a ovom prilikom zahvaljujem svima koji su sudjelovali i sudjeluju u njihovim realizacijama – istaknuo je Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača.

Župan Andrović, naglasio je kako općina Pitomača predstavlja primjer odlične suradnje s Virovitičko-podravskom županijom predstavljajući pritom perjanicu razvoja ovog dijela naše županije.

-Niz je velikih i značajnih projekata koje smo radili, radimo i koje ćemo zajednički raditi na ovom području. Do sada smo uvijek, kao Virovitičko-podravska županija, uz naše institucije, u Općini Pitomača, i jučer i danas, a tako će biti i u budućnosti, imali čvrstog partnera u brojnim projektima, a sve s ciljem dobrobiti i boljeg života stanovnika ovog kraja ali i cijele Virovitičko-podravske županije. Brojni projekti koji se trenutno provode na ovom području, još su jedan dokaz kako ovdje žive i rade vrijedni i marljivi ljudi.

Župan Igor Andrović i načelnik Željko Grgačić, uvjerili su se i u stanje radova na projektu “Sanacije i konačnog zatvaranje odlagališta otpada – Klisa”, kojim se sanira, te će se potom, sukladno s važećom zakonskom regulativom, zatvoriti navedeno odlagalište na području općine Pitomače. Nakon sanacije i konačnog zatvaranja, odlagalište će postati zelena površina. Nositelj projekta je Općina Pitomača, a prijavila ga je tvrtka DRAFT. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 29,1 milijun kuna, a od čega su EU sredstva 24,3 milijuna kuna.

Nakon obnove rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici, te izgradnje Posjetiteljskog centra u Križnici, kraju se privode i radovi na još jednom „turističkom projektu” – Turističko informativnom centru Klopotec na Kladarskom bregu. On se providi kroz projekt EAGLE, odobrenom za financiranje u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 1,65 milijuna eura, od čega su 85% bespovratna sredstva Europske unije. Projekt koji se privodi kraju, provode Općina Pitomača, Turistička zajednica Općine Pitomača i Šumarija Mecsekerdő Zrt. iz Pečuha.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content