Povećana potražnja za ogrjevnim drvom, iz Šumarije Slatina ističu: “Osigurane su dovoljne količine za građane, mjesta za zabrinutost nema”

Sa zimom pred vratima i u jeku svjetske energetske krize ogrjevno drvo ove godine ima posebnu vrijednost i posebno je traženo. Kako bi izašle građanima ususret, Hrvatske šume su povećale plan proizvodnje na 1,1 milijun kubika ogrjevnog drva godišnje, kao i popust za građane, koji je s pet posto narastao na 20 posto u odnosu na redovne cijene.

Kakva je situacija na području naše županije, odnosno području koje pokriva HŠ Uprava šuma Podružnica Slatina, doznali smo na terenu.

Davor Butorac, dipl. ing. šumarstva, rukovoditelj Odjela za proizvodnju u Upravi šuma Podružnica Slatina, naglašava kako je potražnja za ogrjevnim drvom znatno porasla u odnosu na prošlu godinu.

IMG 20221020 101948

BALANS IZMEĐU GRAĐANA I INDUSTRIJE

– Ljudi se boje što će biti sa strujom i plinom pa kupovinom drva za ogrjev pokušavaju naći alternativne izvore energije i osigurati si dovoljne količine ogrjeva za potrebe grijanja u predstojećoj sezoni. Hrvatske šume su uvijek bile svjesne svoje društvene odgovornosti. Zato smo i mi na području UŠP Slatina spremno odgovorili i odlučili preuzeti svoj dio te odgovornosti i amortizirati potrebe – ističe D. Butorac.

Cijene su ove godine za višemetricu bukva/grab 231 kunu (+ PDV) po kubičnom metru, odnosno za hrast 217 kuna (+ PDV) po kubičnom metru.

Do sada je u Šumariji Slatina prodano 12.385 kubika ogrjeva (višemetrica), a na području UŠP Slatina 41.000 kubika.

To je 25 posto drva za ogrjev više nego prijašnjih godina, a u planu je proizvesti još oko 30.000 kubika višemetarskog ogrjevnog drveta, odnosno one količine koje će biti dostatne i za stanovništvo i za ugovorne kupce u ovoj sezoni.

– Interes je velik, za 30 posto veći nego prijašnjih godina i stoga molim sve zainteresirane za strplje-nje. Napominjem kako problema s kupovinom neće biti. Svi zainteresirani moći će kupiti drva za ogrjev. Same količine na području naše podružnice nisu neograničene, gospodarimo šumom prema šumsko-gospodarskim planovima i zasad spretno balansiramo između potreba i interesa naših građana i naših ugovornih kupaca. Svima nastojimo osigurati dovoljne količine, drva će biti dovoljno – napominje rukovoditelj.

PO KUPCU 10 KUBIKA

Građani drva za ogrjev mogu kupiti u nadležnoj šumariji. U većini njih već su se stvorile i liste čekanja, pa iz Uprave šuma Podružnice Slatina naglašavaju kako će svaki građanin na listi čekanja imati osigurane svoje količine ogrjeva.

Darko Gabrić, upravitelj Šumarije Slatina, pojašnjava kako je ova šumarija uz Slatinu ujedno i gravitacijsko područje stanovnicima iz Čađavice, Mikleuša, pa sve do Bistrice. Proizvodnja ogrjevnog drveta ovih dana je povećana, pa se samim tim smanjuju i liste čekanja, objašnjava. Na samoj listi je zasad tridesetak građana.

IMG 20221020 101936

– Na ovom radilištu planirana je proizvodnja višemetarskog drveta u količini od oko 3000 kubika, što će biti dovoljno za sve koji su iskazali interes za kupnju. Najtraženije vrste su nam bukva, grab i hrast, a što se ogrjevnog drveta tiče, mislim da strahu nema mjesta. Količine su ove godine ograničene na 10 kubičnih metara po kupcu kako bi svatko dobio dovoljno ogrjeva za ovu zimu – napominje D. Gabrić.

Ova Šumarija sljedeće godine u planu ima proizvesti ukupno oko 30.000 kubika drva za ogrjev kako bi i nadalje osiguravala kupcima, građanima i tvrtkama potrebne količine drva.

PRILIKOM PRIPREME DRVA ZA OGRJEV CILJ JE SAČUVATI ŠUMU

A da se pritom ne nanese šteta samoj šumi, brine se šumsko-gospodarska osnova, odnosno godišnji plan koji precizno definira količine namijenjene sječi. Da Hrvatske šume godinama vode brigu o odgovornom gospodarenju šumama, svjedoči i FSC® (Forest Stewardship Council – Vijeće za nadzor šuma, op.a.) certifikat koji je prošlog mjeseca Hrvatskim šumama obnovljen na novih pet godina.

Zašto je FSC® certifikat važan i u kontekstu pojačanog interesa za ogrjevnim drvom, objasnila je Nataša Rap, rukovoditeljica Odjela za ekologiju i koordinatorica za FSC® u Upravi šuma Podružnica Slatina.

IMG 20221020 101624

– Krajnji korisnik koji kupuje proizvod, pa čak i ogrjev iz certificiranih šuma siguran je da pritom nisu uništeni šumski ekosustavi jer certifikacija znači da se tim šumama gospodari na ekološki, ekonomski i socijalno odgovoran način. To znači da na području gdje je izvršena sječa šume, u novoj razvojnoj fazi je već nova šuma – ističe N. Rap.

Forest Stewardship Council (Vijeće za nadzor šuma) je međunarodna organizacija koja dodjelom certifikata potiče odgovorno gospodarenje šumama. Certifikat se dodjeljuje na pet godina, a dodjeljuju ga ovlaštene certifikatorske kuće. Hrvatskoj je certifikat samo na ponos.
– Hrvatske šume su po postotku certificiranosti šuma u samom vrhu u svijetu budući da imamo više od 2 milijuna hektara površine pod šumama, odnosno da je oko 75 posto šuma u Hrvatskoj certificirano. Ovaj certifikat dobili smo peti put po redu, odnosno već punih 20 godina u nizu imamo neprekidno certificiranje šuma.

IMG 20211014 105659

Certifikat je veliko priznanje svim zaposlenicima koji svojim stručnim i odgovornim radom doprinose tome da su Hrvatske šume i međunarodno poznate po svom održivom gospodarenju šumama – ističe N. Rap koja kaže kako zbog primjera dobre prakse u Hrvatsku šumarima dolaze kolege iz ostalih europskih zemalja kako bi ovdje upoznali šume i hrvatski način gospodarenja ovim prirodnim blagom.

(www.icv.hr, promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content