U Dvorcu Janković u Suhopolju otvorena izložba “Obiteljska božićna priča” majke i kćeri, Emilije Penz i Julijane Aradi

Dvorac Janković u Suhopolju sinoć (petak) je postao domaćin izložbe slika pod nazivom “Obiteljska božićna priča” koju su svojim umjetničkim djelima ispunile majka i kćer, a radi se o poznatoj virovitičkoj slikarici Julijani Aradi i njezinoj majci Emiliji, također slikarici i umirovljenoj nastavnici likovnog odgoja Emiliji Penz.

Na oko dvadesetak izloženih slika miješa se Julijanin ekspresionizam i impresionizam njezine majke Emilije što nije ni čudno jer radi se o stilovima koje ove dvije umjetnice primjenjuju već duži niz godina i u kojima su itekako prepoznatljive.

20221202_175926-MediumNo ima jedna još važnija stvar u svemu tome. Naime, ovo je prva zajednička izložba Julijane i njezine majke Emilije, a sudeći prema onom što su nam kazale, ne i posljednja.
Ideja za zajedničkom izložbom došla je spontano, ali ipak i s određenim povodom, rekla nam je Julijana.

– Prvog prosinca bio je majčin rođendan, a s obzirom da je već prije iskazala želju za zajedničkom izložbom, ovo je na svojevrstan način moj poklon njoj, ali isto tako naš zajednički poklon svim ljudima koji dođu posjetiti izložbu u ovo predblagdansko, a kasnije i blagdansko vrijeme u kojemu obitelj ima poseban značaj. Moj dio izložbe rađen je u već poznatom ekspresionističkom stilu u kojem je objektivna stvarnost pomaknuta ili simbolički predstavljena da bi opisala moje unutrašnje stanje. S obzirom da sam u zadnje vrijeme imala dosta izložbi i drugih izlaganja svojih radova, ovaj moj stil više nikome nije tajna i vjerujem da su me preko mojih slika bolje upoznali što je na neki način i je moja namjera- rekla nam je Julijana koja se nije zadržala samo na izložbama po lijepoj našoj nego je vrlo aktivna u sve popularnijim virtualnim izložbama gdje umjetnici fotografiraju svoja djela, a fotografije šalju na umjetnička poprišta diljem svijeta.

Zadnje je bilo u Brazilu, preciznije Rio de Janeiru gdje je Julijana osvojila prvu nagradu.

– Drago mi je da su ljudi u Riu, a radi se o prosudbenoj komisiji u kojoj sjede poznati umjetnici i umjetnički kritičari, prepoznali moje težnje, ma da vrlo dobro znamo da je ekspresionizam u svijetu bolje prihvaćen nego u nas. Osim iz Brazila, dobre kritike dolaze i iz ostatka Južne Amerike i SAD, a uskoro ću sudjelovati i na još jednoj virtualnoj izložbi koja će se održati istočnije, u Japanu. Slikarstvo, poput drugih vidova umjetnosti ne poznaje granice, a u mom slučaju ni pravila jer u svojim radovima slobodno mogu javno promatrati svijet svojim očima- rekla nam je Julijana Aradi.

20221202_180037-Medium“Ne pada plod daleko od stabla” reklo bi se u našem narodu, a ovaj slučaj to uvelike i potvrđuje jer Julijanina majka Emilija to je upravo i učinila, prenijela svoje znanje svojoj kćeri.

– Moram priznati da ništa nisam radila pod pritiskom u smislu “da tako mora biti”. Julijana dugo vremena nije previše otkrivala svoju slikarsku sklonost koja je vjerujem od malena “čučala” u njoj. Ona posjeduje izuzetan smisao za estetiku što je bila dodatna stavka da bi od nje postala odlična slikarica. I iza mene je ostao veliki niz samostalnih i grupnih izložbi, a osim toga i rada s mlađim naraštajima jer uvijek sam težila prenijeti svoje znanje i što je još važnije, ukazati učenicima na ono što je kvalitetno i lijepo, neovisno o kojem se likovnom izričaju radi. To je jedan divan svijet u kojemu čovjek može uživati, promišljati i stvarati, a također i odlično komunicirati, a da ne prozbori niti jednu jedinu riječ- rekla nam je slikarica Emilija Penz.

Marko Blažević iz Dvorca Janković istakao je ovu izložbu kao odličan način da se ispune ovi radosni predblagdanski i blagdanski dani.

– Obiteljska izložba poznatih slikarica je i te kako dobro došla jer, osim što posjetitelji mogu uživati u umjetničkim djelima, naši prostori dobili su i obiteljski duh Božića, a postavljene slike našle su vjerujem i adekvatan prostor sa njihovu prezentaciju. Izložba će biti otvorena cijelog ovog mjeseca- istaknuo je.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content