Profesori i studenti zagrebačkog Agronomskog fakulteta posjetili OPG-ove Chresno i Škorak

Profesori i studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu, danas (ponedjeljak) su u povodu svog edukativnog izleta posjetili dva OPG-a na području općine Pitomača – OPG Chresno i OPG Škorak. 

– Glavni povod ovog događaja bilo je upoznavanje studenata sa sortama vina otpornijima na bolesti i napade štetnika – rekla je tim povodom izvanredna profesorica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Zvjezdana Marković.

– Ovdje su nazočni studenti 4. godine studija smjera ekološko vinogradarstvo različitih usmjerenja koji se mogu iz prve ruke uvjeriti u četiri otporne sorte grožđa na OPG-u Chresno. Razlog tome je sasvim logičan jer takve sorte grožđa ne treba puno prskati zaštitnim sredstvima, a samim tim su i ekološko prihvatljivije čemu se i teži u modernoj poljoprivredi, pa i u vinogradarstvu. Takvi ekološki vinogradi u Hrvatskoj nisu još stasali na tu brojnost i nivo kakav je u nekim razvijenijim zemljama EU, no tendencija je napretka u tom smislu, a i želja naših studenata da se obrazuju u tom smislu, a kasnije možda i svoje znanje o tome pretvore u praksu – rekla je o glavnom razlogu dolaska Zvjezdana Marković.

Foto 8

OPG Chresno je u ovaj posao krenuo 2017. godine i sad posjeduje 17.000 trsova na oko četiri hektara zemljane površine. Radi se o 14 sorti grožđa, od kojih su četiri sorte hibridne, odnosno otporne na bolesti i štetnike i samim tim i ekološki prihvatljive – rekao nam je Miroslav Slaviček čiji se vinograd nalazi u Maloj Črešnjevici na području zvanom Krčevine koji nas je pritom i pobliže upoznao sa zanimljivim hibridnim sortama grožđa koje su i glavni povod posjete studenata.

– Od bijelih sorti to su Solaris, Muscaris i Cabernet Blanc, a od crnih sorti Cabernet Cortis. Uz njih imamo i druge vrste od kojih radimo vrlo kvalitetno vino koje za sada najviše prodajemo na kućnom pragu, ali u dogledno vrijeme vjerujemo da će ovdje niknuti i kušaonica s vidikovcem te sve ostalo da bi posjetitelji mogli uživati na našem lijepom vinogorju – rekao nam je vlasnik OPG-a Miroslav Slaviček.

Foto 7 1

Nakon edukacije na OPG-u Chresno, koju je posjetio i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, svi nazočni uputili su se u Sedlaricu u vinsku kuću na OPG-u Škorak gdje ih je uz vlasnika Maria Škoraka dočekala i ravnateljica TIC-a Virovitica i poznata enologinja Ivana Nemet.

– Vjerujem da ovaj posjet studenata našoj kušaonici nije slučajan, tim više što suradnja sa OPG Chresno traje već duže vrijeme – rekao nam je vlasnik OPG Škorak Mario Škorak.

– OPG je registriran 2019. godine, a objekt u kojemu se nalazimo Villa Lipica veličine je 280 kvadratnih metara. Unutar njega nalazi se vinski podrum, vinoteka i kušaonica, dok su na gornjim etažama sobe za goste, jacuzzi i sve ostalo da bi našim posjetiteljima boravak na Aršanju bio što ugodniji. Uz naša nagrađivana vina Harsan, surađujemo s vinogradarima ovog područja te predstavljamo i njihova vina, što nam je i krajnji cilj. Prepoznati smo od Turističke zajednice VPŽ kao i Turističke zajednice općine Pitomača i uvršteni u popis subjekata koji doprinose kvaliteti turističkih sadržaja, posebno kada je riječ o eno turizmu u Virovitičko-podravskoj županiji. Cilj nam je ići i dalje jer radi se o nečemu što je vrlo rado prihvaćeno u Hrvatskoj, ali i u većini drugih zemalja EU – rekao nam je tom prigodom vlasnik Mario Škorak. Više o jedinstvenoj Villi Lipici možete pronaći OVDJE.

Foto 9

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content