Uskrsni koncert na orguljama u konkatedrali Sv. Petra i Pavla 15. travnja: Solistički nastup orguljaša Alena Kopunovića Legetina

Koncertni ciklus grada nastavlja se uskrsnim koncertom na konkatedralnim orguljama koncertnog orguljaša Alena Kopunovića Legetina u subotu, 15. travnja s početkom u 20 sati u osječkoj konkatedrali.

Legetin je diplomirao orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi ugledne hrvatske orguljašice, prof. Ljerke Očić. Pontifikatni je orguljaš u Požeškoj katedrali te voditelj zbora biskupijske crkve sv. Lovre u Požegi. Kao solist na orguljama, redovito surađuje s orkestrima Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a i Varaždinskog komornog orkestra; zborovima Ivan Goran Kovačić, Palma i Slovenskim komornim zborom te eminentnim vokalnim solistima poput Dunje Vejzović.

-Gostovao je u Beču, Budimpešti, Luksemburgu, Italiji, Ukrajini, Njemačkoj, a na koncertu u subotu “gostuje” i u našem gradu gdje će izvesti poznata djela orguljaškog repertoara iz skladateljskog opusa kompozitora koji su pisali za orgulje: Bacha, Langlaisa, Bedarda, Dandrieua, Lešćana. Na koncertu čiji je program, riječima Alena Kopunovića Legetina “brižno osmišljen u očaravajućoj gradaciji uskršnje radosti” bit će i jedna praizvedba. “Regina caeli”, naziv je male koralne fantazije na hrvatski crkveni napjev “Kraljice neba raduj se” iz zbirke Napivi bogoljubnih Cerkvenih pisamah 1850 kojeg je Alan Kljaić posebno za ovaj koncert napisao, skladao i posvetio upravo Alenu Kopunović Legetinu- ističu iz KC Osijek iz kojeg i podsjećaju kako je ulaz na koncert slobodan.

Inače orgulje u osječkoj konkatedrali, nastale početkom 20. stoljeća, jedne su od najstarijih i najvećih u Hrvatskoj.

Za vrijeme Domovinskog rata bile su teško oštećene te su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Grada Osijeka te Osječko-baranjske županije kompletno obnovljene, restaurirane te svečanom kolaudacijom u siječnju 2022. godine ponovno stavljene u funkciju.

-Orgulje su oduvijek smatrane kraljicom glazbala, a ovaj velebni instrument istinsko je kulturno bogatstvo Osijeka čiji će se obnovljeni zvuk čuti u Koncertnom ciklusu grada – najavljuju organizatori koncerta.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content