U nedjelju 1. tradicionalna košnja „Kosu v ruke i kosimo bez muke“ u Dinjevcu

U organizaciji Udruge žena Dinjevac, općine Pitomača i Turističke zajednice općine Pitomača u nedjelju, 28, svibnja, u Dinjevcu će se po prvi puta održati manifestacija pod nazivom  “Kosu v ruke i kosimo bez muke”. 

Ovom manifestacijom Udruga žena Dinjevac s Hrvatskim folklornim društvom “Sesvečice”, Udrugom umirovljenika Hrvatske općine Pitomača, KUD-om “Podravka” Starogradački Marof, Kulturno-umjetničkom udrugom Voćin, Udrugom žena Repaš i Udrugom žena hrvatsko srce iz Ždale vratiti će se u prošla vremena te prikazati već pomalo zaboravljen običaj – ručnu košnju trave.

– Nekada se ustajalo u četiri ujutro i kretalo u košnju još kad je bilo rose jer se tada trava lakše kosila. Većinom su muškarci bili ti koji su kosili, a žene su išle za njima s vilama i rasipale travu. Da bi se kosa nabrusila, postojao je voder odnosno posuda u kojoj je stajao brus za kosu, najbolji za to bio je kravlji ili bikov rog, u koji se nalila voda tako da bi brus bio stalno mokar i bez njega je košnja bila nezamisliva – objašnjava predsjednica Udruge žena Dinjevac Svetlana Bastalić.

Ova kulturno-zabavna manifestacija u 15 sati okupit će šest udruga, koje će nakon kratke povorke do livade pokazati tko je najbolji i najbrži u košnji trave. Nakon natjecateljskog djela proglasit će se pobjednici. 

– Nakon proglašenja, naši prijatelji iz udruga će nas razveseliti pjesmama i plesovima svojih krajeva. Za sve goste i sudionike organizirana je večera uz fine domaće lepinje te fini domaći kolači kako je to nekada i bilo – rekla je Svetlana te pozvala sve da dođu i pridruže se ovoj manifestaciji kako bi se svi skupa vratili na trenutak u prošlost u jednostavnije i veselije dane.

(www.icv.hr, ib)

KOSU V RUKE I KOSIMO BEZ MUKE PLAKAT A3 page 0001

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content