Potpredsjednik Vlade Tomo Medved obišao područja rekordnog vodostaja Drave u Virovitičko-podravskoj županiji

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved danas (četvrtak) je obišao Vašku i Vrbovku u Virovitičko-podravskoj županiji kojima prijete poplave zbog rekordnog vodostaja rijeke Drave. O stanju na terenu informirali su ga župan Igor Andrović, načelnik Stožera civilne zaštite VPŽ Marijo Klement, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor VGO-a Osijek Hrvatskih voda Željko Kovačević u pratnji člana Stožera, županijskog pročelnika Bojana Mijoka i načelnika općine Sopje Berislava Androša, na čijem se području nalaze spomenute lokacije.

– Od početka su službe pratile vodeni val i osobno sam se ovdje uvjerio u odgovoran pristup svih sastavnica, na vrhu s Hrvatskim vodama, potom županijski Stožer civilne zaštite, vatrogasci, velik broj volontera kojima zahvaljujem na angažmanu. Hrvatska vojska je pripravna pomoći, a kao što smo čuli od svih uključenih u obranu od poplava, svi su ovdje spremni pomoći i intervenirati ako se pokaže potreba za tim. Pokazatelj je to dobro organiziranog sustava i odgovornog pristupa svih koji su angažirani u ovom procesu – rekao je Medved i dodao kako smo suočeni s novim okolnostima u prirodi i sve češćim ekstremima u prirodi.

– Smatram da bi u suradnji s resornim ministarstvom i udrugama za zaštitu prirode trebali preispitati ranije donesene odluke o čišćenju korita rijeka i omogućavanju veće protočnosti vode kroz korita. Trebamo preispitati u kojoj mjeri možemo, vodeći pritom računa da čuvamo našu prirodu, ali isto tako primarno nam mora biti sigurnost naših građana na prvom mjestu. Smatram to važnim i zaista je trenutak da se sagledaju sve okolnosti i preispitaju te odluke – rekao je Medved.

(www.icv.hr, foto: T. Szabo, D. Fišli, K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content