Obilježena godišnjica utemeljenja Europskog centra za mir i suradnju u “Kući susreta Marija Zvijezda”: Snažno potaknut svekoliki humani razvoj toga kraja

Svečanom obilježavanju 3. obljetnice utemeljenja Europskog centra za mir i suradnju u “Kući susreta Marija Zvijezda” u Banja Luci nazočio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić. Uz banjolučkog biskupa i domaćina Franju Komaricu, svečanosti su još nazočili glavni tajnik Međunarodne Paneuropske unije akademik Pavo Barišić, savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova RH Vanda Babić Galić, savjetnica državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Žana Ćorić, te mnogi drugi uvaženi gosti.

Svečanost je održana povodom 42. obljetnice Međunarodnog dana mira, u organizaciji Banjolučke biskupije i Međunarodne paneuropske unije, a pod pokroviteljstvom dopredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda i u suradnji s gradom Banja Lukom i HKD-om Napredak. U svom se uvodnom obraćanju biskup Komarica osvrnuo na velik utjecaj trapista na tim prostorima i njihovo djelovanje u nekoć slavnoj trapističkoj opatiji Marija Zvijezda.

– Utemeljenjem “Marije Zvijezde” prije 154 godine došao je u naš grad i u našu zemlju blagi i osvježavajući povjetarac europske kulture, prosvjete i civilizacije te snažno potaknut svekoliki humani razvoj ovog grada i kraja. Potaknuti, a i zaduženi vizionarskim, pionirskim, nesebičnim i neumornim radom utemeljitelja Marije Zvijezde, redovnika-monarha, o. Franje (Franza) Pfannera iz zapadne austrijske pokrajine Vorarlberg, pripadnika strogog trapističkog reda i njegove subraće iz opatije Maria Laach u Njemačkoj i mi smo, dobivši zaduženje od vodstva Crkve u Rimu, započeli sa skromnim snagama i još skromnijim sredstvima, raditi na sustavnom spašavanju zapuštenog i povratku otuđenog kulturnog blaga, jedinstvenog u našem gradu i zemlji, namijenjenog općem dobru te na nastavku naših dosadašnjih raznih i poratnih konkretnih akcija u prilog izgradnje pravednog i trajnog mira- kazao je biskup Komarica.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je domaćinima na ustrajnosti u realizaciji projekta i snažnim naporima u borbi za mir na tom području.

– Na tom tragu i Osječko-baranjska će kao i do sada podržavati i biti na raspolaganju za pomoć u ostvarenju važnih i vrijednih investicija koje doprinose osnaživanju hrvatskog naroda izvan domovine- istaknuo je Miletić.

Program obilježavanja upotpunjen je tematskim izlaganjima bivše članice Europskog parlamenta i članice Kuratorija Centra Doris Pack te biskupa Komarice, nakon čega je uslijedila koncelebrirana.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content