U Hrvatskom saboru predstavljen novi Zakon o turizmu kojim se omogućava veći razvoj turizma na kontinentu

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac rekla je da se novim Zakonom o turizmu želi razvoj turizma i na kontinentu, te da se njime daju ovlasti gradovima i općinama da mogu donositi odluke koji izravno utječu na razvoj turizma.

Cilj ovog zakona je osiguravanje pretpostavki za upravljanje i razvoj turizma u smjeru održivosti, vezano uz korištenje i turističku valorizaciju prostora, prirodnih, društvenih i gospodarskih resursa kulturne baštine – rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Hrvatskom saboru predstavljajuću prijedlog Zakona o turizmu.
Također, njime se želi unaprijediti kvaliteta života lokalnog stanovništva i boravka turista u samoj destinaciji.

Ministrica je kazala i da se zakonom, među inim, daju ovlasti gradovima i općinama da temeljem prijedloga i smjernica definiranih planom upravljanja, a prema podacima iz izračuna prihvatnih kapaciteta, mogu donositi odluke koji izravno utječu na razvoj turizma.

Pri tome, rekla je, mogu donijeti odluku o broju i vrsti ugostiteljskih objekata te ograničiti otvaranje novih objekata, smještajnih kapaciteta, restorana ili barova.

-Tu se ne mogu oduzimati stečena prava, a odluka se može donijeti samo s ciljem ograničavanja rasta, ali ne i zatvaranja – dodala je.

Brnjac je kazala da prijedlogom zakona općine i gradovi mogu donijeti odluke i o upravljanju turističkim tokovima te primjerice ograničiti broj organiziranih dolazaka u grad ili raspored razgleda grada kako bi se rasteretile pojedine atrakcije. Uz to, mogu donijeti odluke o uvođenju turističkog ekološkog doprinosa. Odluku o njegovoj visini i načinu naplate odrađuju gradovi i općine koji to planiraju uvesti.

Novim zakonom, rekla je, daju se i nove uloge turističkim zajednicama i ovlasti općinama, gradovima i županijama u upravljanjima destinacijama. Uz to, uređuju se potpore i poticaji u turizmu te se stvara zakonski temelj za donošenje sektorski specifičnog programa poticaja namijenjenim djelatnostima u turizmu i ekosustava turizma te se definira i nadzor nad provođenjem zakona.

Ministrica je najavila da bi početkom iduće godine trebala na snagu stupiti Direktiva EU o kratkotrajnom najmu koja će povezati sve platforme sa poreznim sustavima država članica. Također, svaki iznajmljivač dobit će identifikacijski broj, a to će se gledati po objektu.

-Tada će automatski porezni sustav dobivati informaciju tko ne prijavljuje i tko radi na crno – dodala je.

Brnjac je kazala i da se novim Zakonom o turizmu daju alati svim jedinicama područne i regionalne samouprave kako će upravljati samom destinacijom. Također, poručila je, sada će se po prvi puta prikupljati brojni egzaktni podaci koji do sada nisu bili prikupljani a koji su nužni kako bi znali upravljati destinacijom.

-Bez izračuna nosivih kapaciteta i bez donošenja plana upravljanja ne možemo upravljati destinacijom – rekla je.

Ministrica je podsjetila i da je bivša SDP-ova vlada usvojila strategiju razvoja turizma do 2020. u kojoj se jasno govori da treba ići u što više hotelskih kapaciteta te se želi smanjiti obiteljski smještaj prst-palac analizom.

-Ova strategija nije na prst-palac analizi već se radi na temelju izračuna i struke – poručila je.

(vlada.gov.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content