Vijećnici općine Čačinci održali svoju redovnu 14. sjednicu: Jednoglasno potvrđene izmjene i dopune općinskog Proračuna

U društvenom domu naselja Brezovljani održana je redovna 14. sjednica Općinskog vijeća Općine Čačinci.

Budući da nije bilo Aktualnog sata, odmah se krenulo s ključnom točkom Dnevnog reda, a to je potvrda Drugih izmjena i dopuna Proračuna Općine Čačinci za 2023. godinu, odnosno prijedlog rebalansa.

Pročelnica JUO Čačinci Marija Vreš pojasnila je na što se odnose izmjene i dopune te naglasila kako je istima proračun Općine Čačinci povećan za 170.943,45 eura te sada iznosi 2.854.628,94 eura.

-Ovim se izmjenama i dopunama proračuna pristupilo zbog sanacije objekata oštećenih u poplavi – dječjeg vrtića i sportskog centra te su iznosi usklađeni prema ponuđenim cijenama iz provedenog postupka javne nabave koji su premašili prvobitne procjene – rekla je Vreš te dodala kako su znatno povećani rashodi na sanaciji šteta na poljskim putevima, kanalima i javnim površinama uzrokovani poplavom i obilnim padalinama tijekom godine.

Vijece 2

Nakon kraće rasprave, prijedlog rebalansa je jednoglasno usvojen. U nastavku je donesena odluka o davanju suglasnosti za potpisivanje ugovora o sufinanciranju izrade idejnog projekta pristupne ceste do lokacije uređaja pročistača otpadnih voda Orahovica koji zajedno financiraju Grad Orahovica i Općina Čačinci.

Vijećnici su potom donijeli i Odluku o davanju suglasnosti za potpisivanje ugovora o sufinanciranju za čišćenje i snimanje kamerom s izradom elaborata izvedene kanalizacije u naselju Čačinci uz koju je načelnik Alen Jurenac iznio nekoliko podataka o projektu aglomeracije Orahovica – Čačinci.

-Vrijednost zajedničke aglomeracije Orahovica – Čačinci je oko 130 milijuna kuna i plan je da se do polovine iduće godine izvrši kompletno projektiranje, a cijeli projekt ukoliko se uspijemo prijaviti na natječaj Hrvatskih voda, trebao bi biti završen do kraja 2026. Maksimalno se trudimo da ovaj projekt ide jer kanalizacija je krucijalno važna za našu općinu – rekao je Jurenac.

Vijece 3

Većinom glasova donesena je i Odluka o vrijednosti boda komunalne naknade kojom je isti povećan za 79 %. Načelnik Alen Jurenac naglasio je kako Općina ima najjeftiniju komunalnu naknadu u županiji koja iznosi 2,52 kune po kvadratu.

-Svi želimo da nam je mjesto uredno, zelene površine pokošene, da su nam groblja koja ne plaćamo ništa uredna, da imamo urednu javnu rasvjetu i da nam sve štima, a ne dajemo barem onaj minimum koji moramo dati. To tako ne može ići i zato dižemo ovu vrijednost boda – rekao je načelnik Jurenac.

Do kraja sjednice donesene su još odluke o izboru najpovoljnijih ponuđača za prodaju nekretnina u vlasništvu Općine Čačinci te o osnivanju Savjeta mladih općine Čačinci. Na samom kraju sjednice načelnik Alen Jurenac uobičajeno je predstavio vijećnicima aktualne projekte koji su u tijeku na području općine.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content