Akcija u Slatini: Mjerenjem šećera u krvi i krvnog tlaka obilježili Svjetski dan šećerne bolesti

Dijabetička udruga Slatina je danas (utorak) povodom Svjetskog dana šećerne bolesti provela javnozdravstvenu akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka.

Akcija je održana u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i Domom zdravlja Virovitičko-podravske županije čije su patronažne sestre Vesna Kizivat, Ivona Đorđević, Irena Đorđević, Ana Marija Runje, Lea Vlajnić i Neda Dušak građanima mjerile tlak i razinu šećera u krvi.

Tako su građanke i građani Slatine mogli prekontrolirati svoje zdravstveno stanje, ali i doznati nešto više o šećernoj bolesti putem edukativnih materijala.

Akciju su podržali pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb Virovitičko-podravske županije dipl. oec. Melita Sirovica te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije prim. dr. sc. Miroslav Venus.

SV.-dan-t-bolseti-21

– Ovo je jedna od akcija kojom želimo promovirati zdrav način života, zdravu prehranu i kretanje kako bismo osobama koje već imaju dijabetes ukazali da pravilnom terapijom mogu živjeti normalnim životom. Isto tako želimo pomoći i svima ostalima kako da prepoznaju potencijalni rizik od šećerne bolesti kod sebe i na vrijeme počeli s liječenjem.

KVALITETAN ŽIVOT UZ TERAPIJU, PREHRANU I TJELOVJEŽBU 

Akcijama poput ove želimo ukazati da zdravim načinom života, odnosno pravilnom prehranom, redovitim fizičkim aktivnostima i ispravnim uzimanjem terapije i oboljeli mogu jednako kvalitetno živjeti kao i bilo koja druga zdrava osoba – istaknula je Melita Sirovica te naglasila kako je u Republici Hrvatskoj trenutačno 370.000 registriranih dijabetičara, no pretpostavlja se da ih je zapravo oko 500.000 jer njih gotovo 200.000 još ne zna da boluje od šećerne bolesti i stoga su ovakve akcije od iznimnog značaja.

Kod oboljelih od dijabetesa svaki infekt je opasan, a akutna zarazna bolest može izazvati ozbiljne posljedice, smatra primarijus Venus.

– Stoga je uvijek preporuka za osobe oboljele od šećerne bolesti, ali i kronične bolesnike da se zaštite cijepljenjem, i to prvenstveno mislim na sezonsko cijepljenje protiv gripe.

SV.-dan-t-bolseti-2

Kroz javno zdravstvenu akciju na nacionalnoj razini promoviramo i akciju “Reagiram i preveniram”, a to je cijepljenje protiv bakterije koja se naziva pneumokok i koja je jedan od najčešćih uzročnika bakterijske pneumokokne upale pluća. Protiv obje se može cijepiti u jednom dolasku i za razliku od cijepljenja protiv sezonske gripe koje se mora cijepiti svake godine, osobe oboljele od dijabetesa protiv pneumokoka se cijepe samo jednom u životu – rekao je primarijus Venus.

OTKRIVENI GRANIČNI SLUČAJEVI 

Važnost ove akcije istaknula je i potpredsjednica Dijabetičke udruge Slatina Greta Perković.

– Svake godine obilježavamo Svjetski dan dijabetesa, a ove godine akciju smo dodatno proširili te smo mjerenje šećera u krvi i krvnoga tlaka osim na tradicionalnim akcijama u središtu grada i prostorijama naše udruge proveli i u slatinskim domovima za starije i nemoćne. Cilj ove akcije bio je potaknuti građane da pravovremenim mjerenjem utvrde imaju li povišen šećer u krvi, što je izrazito važno za početak liječenja budući da kasnim otkrivanjem mogu nastati razne komplikacije – zaključila je te dodala kako se tijekom današnje akcije odazvalo 96 građana, a ukupno sa slatinskim domovima za starije i nemoćne gdje su akcije provedene proši tjedan obrađeno ih je ukupno 181.

– Kod 12 građana utvrđene su granične vrijednosti te smo im savjetovali da se jave svome liječniku na daljnju obradu – dodala je Perković te svima uključenima zahvalila na pomoći pri organizaciji akcije.

(www.icv.hr, adf)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content