Novi program Erasmus plus u provedbi Orahovčanke Jelene Karakaš: Prihvaćanjem kulturnih razlika sudionici stječu sveobuhvatnije razumijevanje emocija

Orahovčanka Jelena Karakaš osmislila je i provela još jedan odličan Erasmus plus program.

Ovaj Program odavno je slavljen zbog svoje uloge u poticanju međunarodne suradnje i kulturne razmjene među učenicima i nastavnicima, omogućuje pojedincima da iskuse različite perspektive, izazovu svoje zone udobnosti i prošire svoje horizonte.

Ovogodišnji projekt koji je Jelena vodila zove se Emotions 101 i napravljen je u suradnji sa Srednjom školom “Stjepan Ivšić” Orahovica.

-U skladu s ovim duhom, projekt Emotions 101 imao je cilj zaroniti dublje u područje emocija, pružajući sudionicima dragocjene uvide u emocionalnu inteligenciju i osobni rast. Projekt je započeo 25. lipnja u Osijeku, a sudjelovali su učenici iz Hrvatske, Latvije, Turske i Sjeverne Makedonije. Sudjelovalo je 40 učenika i devet učitelja i trajao je do 4. srpnja i u to vrijeme smo naučili mnogo različitih stvari o emocijama. Projekt je osmišljen tako da uključuje širok raspon aktivnosti koje promiču emocionalnu inteligenciju. Te su aktivnosti uključivale interaktivne radionice, grupne rasprave i praktične primjene u situacijama iz stvarnog života – kaže Jelena Karakaš.

Erasmus 2

Proteklih dana napravila je i konačnu analizu kompletnu programa.

-Jedna od značajki koje definiraju program Erasmus plus je njegov naglasak na međunarodnoj suradnji. Ovaj projekt to čini okupljajući sudionike iz različitih zemalja, kultura i podrijetla. Prihvaćanjem kulturnih razlika sudionici stječu sveobuhvatnije razumijevanje emocija i razvijaju globalnu perspektivu emocionalne inteligencije – nastavlja Karakaš.

Ističe kako su sudionici prije svake radionice imali zanimljiv tzv. energizer koji je podigao atmosferu.

-Iako smo naučili mnogo zanimljivih stvari, neke od najvažnijih naučenih tema su primarne emocije kao što su tuga, ljutnja, sreća, gađenje, strah, iznenađenje i sekundarne emocije kao što su euforija, depresija, mržnja, odbojnost, tjeskoba i šok, zatim aspekti emocija i kulturno specifične emocije, neverbalna i verbalna komunikacija, asertivnost, kako se nositi s kajanjem i stresom, toksična pozitivnost, kako izraziti svoje emocije, te važnost mentalnog zdravlja. Hvala svima na vrhunskoj suradnji i radu na radionicama i moram reći da se ponosim biti dio ovako uspješnih i vrijednih projekata – zaključila je Jelena Karakaš.

(www.icv.hr, vg, foto: privatni arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content