Počast stradalima u obrani Grada Heroja: U Koloni sjećanja i izaslanstvo Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka

U Vukovaru je jučer (subota) obilježena 32. godišnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu, odnosno Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Program obilježavanja odvijao se pod geslom „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“, a Grad Heroj je posjetilo više desetina tisuća građana, vjerojatno najviše do sada, koji su svojim dolaskom iskazali počast i zahvalnost stradalima u obrani Vukovara 1991. godine. Tada je tijekom tromjesečne opsade grada od bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi poginulo i ubijeno 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 osobe se još vode kao nestale.

Kolona sjećanja kretala se mirno i dostojanstveno vukovarskim ulicama od Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće te služena sveta misa. Počast žrtvama Vukovara iskazalo je i izaslanstvo Osječko-baranjske županije na čelu sa Matom Lukićem,  zamjenikom župana koji obnaša dužnost župana. 

Osječki gradonačelnik Ivan Radić u pratnji zamjenika Dragana Vulina sudjelovao je u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2023. Zajedno s nekoliko desetaka tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske u Koloni sjećanja poklonili su se vukovarskoj žrtvi, te se prisjetili herojske obrane Vukovara.

-Pomiješani osjećaji ponosa, tuge i neizmjerne zahvalnosti preplavljuju nas svakog 18. studenog. S posebnim pijetetom prisjećamo se vukovarskih heroja, branitelja i civila, koji su položili živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Njihova žrtva ne smije biti zaboravljena. Neka im je vječna slava i hvala! – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

(www.icv.hr, tj, Grad Osijek, OBŽ, foto: OBŽ) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content