Ponovno prekinuta 13. sjednica Gradskog vijeća Slatine: Klubovi vijećnika predlažu prijevremene izbore

Jučer (četvrtak) je nastavljena 13. sjednica Gradskog vijeća Slatina, ali je ponovno, po treći put prekinuta.

Sjednici je nazočilo 12 od 15 vijećnika, kojima se na početku obratio obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, koji je dužnost preuzeo s jučerašnjim danom nakon što je Denis Ostrošić podnio neopozivu ostavku na mjesto gradonačelnika, te ukratko vijećnike upoznao s nekoliko informacija vezanih uz odstupanje Ostrošića i njegovih poteza prije odlaska s dužnosti. Istaknuo je kako je prije odlaska s dužnosti Ostrošić razriješio gradske pročelnike Krunoslava Šaraboka i Marina Kokorića te ih rasporedio na neka druga radna mjesta. Budući da nije, kako je naglasio, stigao imenovati nove pročelnike, istaknuo je kako je na raspolaganju za pitanja gradskih vijećnika koja su ostala otvorena na započetom “aktualcu” ove sjednice, te zamolio da odgovore pošalje u pisanom obliku ukoliko ih ne bude znao na samoj sjednici.

U ime Kluba vijećnika SDP-Fokus riječ je potom preuzela vijećnica Ksenija Plantak te umjesto postavljanja pripremljenih pitanja za 13. sjednicu pročitala priopćenje kojim spomenuti Klub vijećnika traži odgodu ove sjednice i sazivanje tematske sjednice zbog izvanredne situacije u Gradu Slatini.

– Vijećnici Kluba Fokus-SDP traže odgodu sjednice zbog izvanredne situacije u Gradu Slatini koju je prouzročio bivši gradonačelnik Denis Ostrošić. Smatramo da javnost ne zna cijelu istinu i okolnosti koje su do svega ovoga dovele.
Bivši gradonačelnik izjavljuje da su razlozi njegove ostavke zdravstvene, odnosno obiteljske prirode. Ako je to uistinu tako, zašto bi mu bili krivi pročelnici i zašto bi ih naprasno smijenio prije svoje ostavke?! Javnost i mediji trebaju znati da bivši gradonačelnik prešućuje jako bitnu činjenicu, a to je stvarni razlog smjene pročelnika. Uvredljivo je da prilikom ostavke nije spomenuo nalaz Ministarstva financija već se krivnja svaljuje na nedovoljnu podršku Gradskog vijeća.
Prema informacijama kojima raspolažu vijećnici kluba Fokus-SDP, kao razlog smjene pročelnika navodi se optužni prijedlog koji je u Grad Slatinu stigao još u rujnu ove godine. Ministarstvo financija Republike Hrvatske navodi da je Grad oštećen za stotine i stotine tisuća kuna. Donošenje bilo kakvih odluka na Gradskom vijeću u ovakvim okolnostima je zbog toga izuzetno neozbiljno, a čak i opasno, dok se vijećnicima i javnosti ne predoči prava istina. Vijećnici Kluba Fokus-SDP stoga pozivaju na odgodu sjednice i traže da im se dostavi sva pisana korespondencija između bivšeg gradonačelnika i bivših pročelnika vezano uz njihovu smjenu te svi materijali koji upućuju da je prema Gradu Slatini ili određenim ovlaštenim osobama Grada podignut optužni prijedlog.

Nažalost, osim neke osobne satisfakcije nema velike koristi sada da podsjećamo javnost i medije kako su vijećnici Fokusa i SDP-a kontinuirano upozoravali na nepravilnosti i nelogičnosti u vođenju grada. Kamo sreće da se naša upozorenja poslušalo na vrijeme jer bi možda neke stvari bile otkrivene ranije, a time i potencijalna šteta za Grad bila manja.

Za novog gradonačelnika Iliju Nikolića bivši gradonačelnik Ostrošić izjavio je kako ima “njegovo puno povjerenje”. Ovim putem apeliramo i tražimo od novog gradonačelnika Ilije Nikolića da ne skriva informacije od javnosti niti da na bilo koji način štiti bivšeg gradonačelnika ukoliko postoje bilo kakve sumnje na nepravilnosti ili su pokrenute određene istražne radnje. Zbog svega navedenog tražimo odgodu ove sjednice, predlažemo reviziju Ministarstva financija za 2022. i tekuću godinu, a skupit ćemo i potpise za raspisivanje tematske sjednice – stoji u priopćenju Kluba vijećnika SDP-Fokus.

m IMG 3677

U ime Kluba vijećnika HDZ-HSLS na cjelokupnu situaciju nadovezao se vijećnik Igor Fazekaš koji je i tom prigodom ukazao na probleme i nepravilnosti u posljednjih 6,5 godina rada gradske vlasti koju je predvodio Denis Ostrošić. Istaknuo je kako Ostrošić nije kriv za sve, već je optužio Domovinski pokret koji je, kako je rekao, uvelike opstruirao i rad Gradskog vijeća. Isto tako, predložio je prekid ove sjednice i sazivanje tematske kako bi se razjasnile neke stvari i napravila kvalitetna primopredaja. Na kraju je predložio novom obnašatelju dužnosti gradonačelnika i predsjedniku slatinskog Domovinskog pokreta Iliji Nikoliću da podnese ostavku na mjesto gradonačelnika, ali da daju ostavku i svi gradski vijećnici te da se ide u nove izbore.

Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić potom je naglasio kako Grad nije u “kolapsu”, da će se primopredaja obaviti idući tjedan te da je priprema dokumentacije u tijeku. Osvrnuo se na revizijski nalaz koji su dobili na uvid svi gradski vijećnici te podsjetio kako je isti za razdoblje do 2021. godine kada na vlasti nije bio Domovinski pokret te da se za isti ne može tražiti njegova odgovornost. Zaključio je kako će nakon obavljene primopredaje upoznati vijećnike s preuzetom dokumentacijom i zatečenom situacijom te se neće ništa skrivati.

Uslijedila je stanka od pet minuta na kojoj su se predstavnici klubova vijećnika konzultirali s predsjednikom Gradskog vijeća Tomom Tomićem koji je potom pročitao novi dnevni red 13. sjednice u sklopu kojega je dogovoreno kako će se odgovori na preostala pitanja vijećnika pripremljena za aktualni sat dostaviti pisanim putem te se zbog funkcioniranja Gradske knjižnice i čitaonice Slatina prešlo na 9. i 10. točku dnevnog reda.

Tako su gradski vijećnici jednoglasno izglasali Odluku o razrješenju ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Nede Mađarac, kao i Odluku o imenovanju v.d. ravnatelja iste. Na tu je dužnost imenovan Srđan Đuričić koji će obavljati do imenovanja ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Slatina temeljem raspisanog natječaja. Zatim je predsjednik Gradskog vijeća Tomo Tomić ponovno prekinuo rad 13. sjednice te zakazao njezin nastavak za ponedjeljak, 27. studenoga, u 17 sati.

(www.icv.hr, adf, mf, foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content