Učenici i nastavnici IOŠ Virovitica obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Na školskom igralištu u Vukovarskoj ulici grada Virovitice, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, učenici i nastavnici Industrijsko-obrtničke škole Virovitica dali su svoj obol.

U društvu svojih razrednika i nastavnika te ravnatelja škole i članova Hrvatskog časničkog zbora Virovitica, učenici Industrijsko-obrtničke škole Virovitica u petak, 17. studenoga na igralištu pred svojom školom palili su lampione u čast svim žrtvama Domovinskog rata s naglaskom na žrtvu branitelja i civila poginulih u bitci za Vukovar.

Naime, ispisavši lampionima natpis “Vukovar” u kasno poslijepodne, učenici i njihovi nastavnici pričekali su da mrak obavije virovitičke ulice, pa tako i Vukovarsku ulicu, koja se tada pretvorila u mjesto odavanja pijeteta gradu heroju. Prvu svijeću zapalili su članovi Hrvatskog časničkog zbora Virovitica, pukovnik Mirko Brajtigam i natporučnik Zoran Kozjak.

Osim tridesetak učenica i učenika Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, svoj su doprinos dala i tri učenika Tehničke škole Virovitica: Luka Gojević i Luka Kaselj koji su cijeli događaj pratili snimajući igralište dronom, te Gabrijel Bakić koji je naposlijetku napravio videozapis.

– Od iznimne je važnosti uključivati učenike, djecu i mlade u ovakva i slična obilježavanja. To su mladi ljudi, budući nosioci društvenih aktivnosti i budućnost našeg grada, ali i cijele domovine. Vukovarska tragedija, koje mnogi od nas nisu svjedoci, treba svima na ovim prostorima biti opomena za buduća djelovanja. Ovakvim događanjima, u svijest učenika se ugrađuje važnost mira, tolerancije i nacionalnog identiteta, čuva se tradicija hrvatskoga naroda, što i jest jedan od temeljih ciljeva odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Zato se nadam da će naši učenici, kao i nastavnici, kontinuirano pokazivati interes i spremnost na sudjelovanje u sličnim obilježavanjima – naglasio je tom prigodom nastavnik povijesti Dominik Turković.

Video možete pogledati OVDJE.

(IOŠ Virovitica, foto: Andreja Oberling i Luka Gojević)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content