Više od 90.800 poljoprivrednika dobilo povećane kvote plavog dizela

Agencija za plaćanja u poljoprivredu, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) objavila je da je uskladila odobrene količine plavog dizela za 2023. godinu sukladno izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na ovo gorivo za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene u ribolovu. Kako navode, povećanje kvote u 2023. godini dodijeljeno je za 90.838 poljoprivrednika u iznosu od 71 milijuna litara.

– Pravo na potrošnju plavog dizela ostvaruju poljoprivrednici registrirani u Upisnik poljoprivrednika, koji su u prethodnoj ili tekućoj godini podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu – ističu iz APPRRR-a.

Isto tako, pišu da pravo na potrošnju mogu ostvariti na temelju prijavljenih površina poljoprivrednog zemljišta i grla stoke.

Dodatno pravo ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, rasplodnih krmača, koza i ovaca te izvornih pasmina domaćih životinja za koje je podnesen zahtjev za izravnu potporu u tekućoj godini u odnosu na stanje u zahtjevu iz prethodne godine ili ako je u tekućoj godini prvi put podnesen zahtjev za izravnu potporu po poljoprivrednoj površini ili za stoku.

Nove količine po podnesenom Jedinstvenom zahtjevu u ovoj godini, a za potrošnju u idućoj, poljoprivrednici mogu očekivati do 15. siječnja 2024. godine. Pozivom na broj telefona 01/612 88 77 poljoprivrednici mogu provjeriti trenutno stanje odobrenog plavog dizela za svoje gospodarstvo.

(agroklub.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content