Zokov Gaj okupio 14 Matica Slovaka iz cijele Hrvatske: Pjesmom i plesom odali počast tradiciji

U Zokovom Gaju, malom mjestu općine Zdenci, a uz domaćinstvo lokalne Matice Slovačke održana je najveća glazbena manifestacija Slovaka u Hrvatskoj, 23. Festival glazbe i plesa pod ovogodišnjim nazivom ”Ked se ruža rozvijala” (Kad se ruža razvijala).

Manifestaciji su nazočili zastupnik Hrvatskog Sabora za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek, konzul u Veleposlanstvu Slovačke Republike u RH Zdenko Galbavý, predsjednik Saveza Slovaka RH Mirko Vavra, dožupan VPŽ Igor Pavković, predsjednik Općinskog vijeća Zdenci Jurica Kiris te tajnica Saveza Slovaka RH Branka Baksa. U uvodu nazočne je pozdravila predsjednica Matice slovačke Zokov Gaj Vesna Kunštek izrazivši ogromno zadovoljstvo što su domaćini ove velike manifestacije. 

 Predsjednik Vijeća općine Zdenci Jurica Kiris poželio je svim Maticama dobrodošlicu u općinu i napomenuo kako će Općina uvijek biti partner i prijatelj u ovakvim manifestacijama koje čuvaju kulturu i baštinu. 

Festival-Slovaci-4-Mirko-Vavra

Posebno emotivan bio je predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra koji je je biranim riječima pričao o Matici domaćina.

-Matica slovačka Zokov Gaj mala je Matica, ali u tim ljudima ima toliko dobrote, vrijednosti, radišnosti i ljubavi prema čuvanja baštine nas Slovaka u Hrvatskoj i zato je ovo domaćinstvo više nego zasluženo i svojevrsni poklon ovim vrijedim ljudima. Posebno sam sretan doći ovdje, tu još uvijek žive ljudi koji mogu prenijeti jezik, kulturu i život Slovaka onakav kakav je bio nekada, a to je neprocjenjivo. Hvala vam što ste uvijek tu i što s osmijehom čuvate svoje  – rekao je Vavra, a potom je manifestaciju otvorio konzul u Veleposlanstvu Slovačke Republike u RH Zdenko Galbavý. 

Festival-Slovaci-5-Zdenko-Galbavy

-Sretan sam što sam danas u malom mjestu s velikim srcem. Sve je manje onih koji u sebi imaju taj autentični slovački način života, originalni jezik i kulturne običaje, a to u Zokovom Gaju itekako postoji. 

Ovakve manifestacije bude i u mladima osjećaj čuvanja svojega i zato vjerujem kako će se i na ovim prostorima i mladi još više uključiti kako bi slovačka kultura u Hrvatskoj vječno bila očuvana – rekao je Galbavy.

Potom je nastupilo 14 Matica iz cijele Hrvatske, koji su u Zokov Gaj došli od Rijeke do Iloka  i koji su pjevali tradicionalne slovačke pjesme svoga kraja. Kao gosti, pjesmom i plesom manifestaciju su obogatili članovi KUD-a ”Zdenac” iz Zdenaca.

(www.icv.hr, vg) 

          

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content