Čuvanje tradicije: U Čađavici održano šesto ”Slavonsko kolinje”

U Čađavici je danas (subota), u organizaciji Općine Čađavica, održana šesta manifestacija ”Slavonsko kolinje”.

Cijeli posao detaljno je obavljen kako je i planirano, svatko je znao što treba raditi i gdje mu je mjesto. Zahvaljujući velikom broju iskusnih članova udruga i društava s čađavačkog područja koji dobro znaju što i kako treba raditi, dobroj organizaciji i podjeli poslova, bravac od 215 kilograma brzo je pretvoren u mesne prerađevine.

Dok je jedna ekipa rezala slaninu, druga je odvajala i mljela meso, članice KUD-a Podravina ispekle su i poslužile jetrica s bijelim lukom, tradicionalni doručak za svako kolinje u Slavoniji, kao i kolače. Uslijedilo je topljenje masti, pripremanje smjese i nadijevanje kobasica, a potom su zgotovljene i krvavice. U topljenju masti i spremanju smjese za kobasice, kao i samom nadijevanju istih, sudjelovali su i virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement te načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević. Da nitko na kolinju ne ostane žedan, pobrinuli su članovi Moto kluba ”Zvijeri” Čađavica.

– Lijepo je vidjeti da na području naše županije ima još ovakvih tradicionalnih slavonskih kolinja, jer je to jedan od načina da ne zaboravimo naše običaje – istaknuo je župan Andrović.

– Nekad je svako domaćinstvo imalo svoje kolinje, ali u posljednje vrijeme globalizacija je učinila svoje i takvih poslova i običaja u selima sve je manje, a sve više obitelji meso kupuje u trgovačkim centrima. Mi smo htjeli sačuvati tradicionalni način pripreme mesa, jer želimo da pripadnici mlađe generacije vide kako se taj posao može kvalitetno obaviti kod kuće. Najveći dio poslova na kolinju obavlja se vani, a ove nas je godine dočekao pravi zimski ugođaj, hladno vrijeme i nešto snijega što je jučer napadalo. Uvijek gledamo da naše ”Slavonsko kolinje”, ove godine je to šesto, obavimo poslije božićnih i novogodišnjih blagdana i kada svi mještani svoja kolinja obave, tako da se možemo okupiti u što većem broju. I ove su godine kolinje i preradu obavili članovi udruga i društava s područja naše općine te im se zahvaljujem što su odvojili svoje slobodno vrijeme kako bi bili dio ove manifestacije – kazao je općinski načelnik Mirko Rončević te dodao:

– I ove ćemo godine veći dio proizvoda sa svinjokolje podijeliti potrebitim stanovnicima naše općine, a mast će biti donirati kuhinji Osnovne škole ”Davorin Trstenjak” Čađavica. Nadam se da ćemo i sljedeće godine moći održati istu manifestaciju.

Nakon obavljenog 6. ”Slavonskog kolinja” u Čađavici, gostima i aktivnim sudionicima poslužen je ručak friških slavonskih svinjokoljskih delicija u domu LU ”Sokol”, a za dobar štimung pobrinuo se Tamburaški sastav Tamburaši live.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content