”Glasnici istine” i ove godine trčali Memorijalnu utrku Pakrac-Bučje

U sjećanje na 16. siječnja 1992. godine, kada je obavljena posljednja razmjena zatočenika logora Bučje u Domovinskom ratu, članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, Slatinčani Pavo Tutenov i Goran Draksler, Virovitičanin Željko Lukačević, te Josip Bukovac i Robert Knapić iz Nove Bukovice, sudjelovali su jučer (utorak), na poziv poznatog hrvatskog ultramaratonca, počasnog člana ”Glasnika istine” Duška Štrbca, na 11. Memorijalnoj utrci Pakrac-Bučje.

Memorijalnu utrku organizirala je Udruga logoraša srpskog koncentracijskog logora ”Bučje”, a ”Glasnici” su redoviti sudionici od prve organizirane memorijalne utrke 2014. godine.

Uz ”Glasnike istine” i spomenutog Duška Štrbca, sudjelovali su još Igor Vuković, Srećko Zaplatić i Marjan Cindrić, članovi Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije ”Heroji ne umiru”, te Dejan Šoufek iz Novske, član Udruge rekreativnog trčanja ”Nexe team” iz Našica, dok su logistička podrška bili pakračka ultramaratonka Sendi Štrbac, nećakinja Duška Štrbca i Željko Žgela, član Pakračkog DVD-a.

Na svom putu prema Bučju sudionici utrke zastali su kod mjesta pogibije Vjenceslava Štrbca, Sendijevog oca i Duškovog brata, kao i kod spomen obilježja poginulim braniteljima 127. virovitičke brigade kod Brusnika te im paljenjem svijeća odali dužnu počast.

Po dolasku na ciljno odredište u Bučje, sudionici memorijalne utrke priključili su se komemorativnom skupu na kojem su nazočila mnogobrojna izaslanstva te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Logor Bučje prvi je koncentracijski logor u Domovinskom ratu, koji je postojao od sredine kolovoza 1991., te kroz koji je prošlo oko 300 ljudi, dok se 22 logoraša još uvijek smatraju nestalim. Na mjestu logora uređeno je spomen obilježje i izgrađena kapelica posvećena sv. Antunu Opatu pustinjaku.

419903165 318463507851003 8213382907915878029 n Custom

(www.icv.hr, adf, ”Glasnici istine”)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content