Protekla 2023. godina u Udruzi žena “Guščarice” Grabrovnica bila je prožeta mnogobrojnim aktivnostima

Udruga žena „Guščarice“ Grabrovnica protekle 2023. godine obilježila je prvih pet godina postojanja i rada. Pa je tako njihova godina bila prožeta mnogobrojnim aktivnostima. 

Kao udruga partner Čuvaricama kulturne baštine Kladare na projektu “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici”, članice su okupile znatan broj mladih na radionicama izrade domaćih proizvoda, a mladi su se okušali u razvlačenju tijesta za štruklje kao i u pripremi različitih nadjeva pod budnim okom iskusnih domaćica. 

-Jedna od aktivnosti je bila i radionica izrade domaće tjestenine. Uz podršku ljudi koji potiču rad Udruge pripremile smo radionicu izrade rezanaca, a mladi su pokazali spremnost i otvorenost za učenje i usvajanje pokazanih vještina. Inspirirane odazivom i podrškom u provođenju radionica, samostalno smo za svoje mještane organizirale više radionica želeći okupiti ljude malog mjesta na druženje. Tako su vrijedne domaćice u Udruzi pripremile radionice pripreme krvavica po domaćem receptu, kao i radionicu kiseljenja zelja – govori nam Lidija Dmirtus, predsjednica Udruge žena “Guščarice” Grabrovnica. 

Tako su za Valentinovo priredile prve prave Vrapčeve svatove za učenike 6.a i 8.a razreda Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača. Učenici su sa svojim razrednicama Ivom Brusač i Ružom Dorogi upriličili prigodan program, te u poučnoj prezentaciji upoznali pernate stanovnike obližnjih polja, livada, šuma i dvorišta koji su i bili poticaj te razlog njihovog okupljanja. Na radionici su učenici izradili kućice i hranilice za ptice koje su članice Udruge, uz sudjelovanje najmlađih, postavile kroz mjesto kako bi zimi poslužile za hranjenje, a u proljeće za gniježđenje ptica.

Okupile su se članice i oko krušne peći te baš kao i nekad umijesile kruh, pozvale susjede, prijatelje i djecu, pripremile domaće proizvode te se družile uz miris svježe pečenog kruha. U istom je dvorištu snimljen i amaterski film o pečenju kruha u krušnoj peći davne 1978. godine sa željom da se sačuva tradicija u slici i priči. Tako su Guščarice oživjele jedan lijepi, važan životni trenutak. Dok je mirisao kruh i žarila se vatra u krušnoj peći širila se i radost i toplina među ljudima oko nje.

Tradicionalna “Lužđana” okupila je zaljubljenike pjesme i plesa i to ne samo podravskog kraja. Dragi gosti iz Slavonije, KUD „Tomislav“ Sibinj pjesmom i plesom predstavio je svoj zavičaj, ali i druge krajeve diljem naše domovine. Uz goste iz Slavonije, veselju Lužđane pridonijeli su i domaći gosti KUD „Petar Preradović“ Grabrovnica i HFD „Sesvečice“ iz Podravskih Sesveta.  Olužđio se kukuruz i prigodno se pozdravio završetak poljskih radova. 

-Guščarice su višednevnim aktivnostima uredile javne površine, posadile cvijeće, uredile pozornicu, pripremile prigodni kutak za uređenje. Veliki i značajni događaj za rad Udruge svakako je završetak radova na uređenju vlastite prostorije u društvenom domu koja je nekad bila seoska mljekara. Zahvaljujući pomoći Općine Pitomača, Virovitičko-podravskoj županiji te brojnim sponzorima, Guščarice imaju uređenu kuhinju, prostor za sastanke, pripremu i održavanje radionica. Prostor je ključan za rad i održivost Udruge gdje se rađaju ideje, razmjenjuju mišljenja i potiče povezivanje i zajedništvo mještana malog mjesta – kaže predsjednica Lidija. 

Isto tako, drvena kućica koja je krenula s pilane u Grabrovnici do Petrovog vrta kako bi bila dom za ptičice i vrapčiće na Vrapčevim svatovima, pronašla je svoje mjesto ispred prostorije „Guščarica“ i mijenjala svoju namjenu i izložbenu postavu tijekom godine. Uređena je za obilježavanje Uskrsa, potom je u njoj bojama i plodovima pozdravljena jesen. A za Božić je kućica udomila Svetu obitelj.

Kroz cijelu godinu Guščarice su uređivale svoje mjesto i pripremale različita događanja. Od radionica, organizacije manifestacija, čišćenje oraha, organizirale su promociju knjige Branka Vučka koji je u stihovima bilježio život svoje Grabrovnice i drugo. 

Paljenjem svijeća odale su počast žrtvama Vukovara i Domovinskog rata. Obilježile su Međunarodni dan žena prigodnim druženjem. Posjetile su vinograde i klijet povodom Vincekova, pekle kestene. Gostovale su na manifestacijama i događanjima koje pripremaju susjedne udruge u županiji, ali i u susjednim županijama.

-Godina je obilovala aktivnostima, radionicama, manifestacijama, gostovanjima. Uloženo je puno truda, rada te nadasve dobre volje i radosti – za kraj govori Lidija. 

(Udruga žena Guščarice)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content