Vozači nezadovoljni: Narasle cijene auto osiguranja

Nova poskupljenja za vozače. Ovaj put nisu u pitanju cijene goriva već cijene autoosiguranja koje rastu već nekoliko godina, a s novom 2024. došlo je do ponovnog povećanja cijena, prenosi Index.

Poskupjela su i osnovna i dodatna osiguranja, a iz tvrtki navode da je to zbog inflatornih pritisaka, skuplje radne snage, skupljih dijelova… Neki pak smatraju da je pomutnju, ali i rat na tržištu, izazvao novi Zakon o obveznim osiguranjima.

Osnovno osiguranje je obvezno pri registraciji vozila. Ako ste primjerice prošle godine osiguranje vozila platili 160 eura, ove ćete godine platiti gotovo 200 eura.

-To je 60 eura, točnije 63 eura, skuplje nego prošle godine. Lani je to bilo 130 eura, plus naknada za vučnu službu. Ove godine je to ispalo više od 200 eura. Osjeti se…- kaže Zagrepčanin Vlatko Štih te dodaje da je dobro da se osiguranje može platiti na rate. 

Novi Zakon o obveznim osiguranjima

Osiguravatelji, pak, uvjeravaju da poskupljenja nisu velika.

-Ništa dramatično, govorimo o 10-15 posto unazad godinu i pol dana. To ne bih prepisao nikakvim dramatičnim efektima. To je, nažalost, posljedica inflatornih pritisaka, povećanih troškova obavljanja poslova, povećanje cijene rezervnih dijelova, ali isto tako i cijena sata popravaka – izjavio je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Razlog većim cijenama neki vide u novom Zakonu o obveznim osiguranjima, koji je zbog nejasnih odredbi izazvao totalnu pomutnju i rat na tržištu. “Osiguravajuće kuće se bune jer gube monopol kod procjena štete, to ih najviše smeta i najviše boli. Već 20 godina rade po jednom modelu gdje usmjeravaju popravak vozila u njima podobne servise, nude nagodbe bez PDV-a, pa čak nameću servisnim radionicama cijenu sata rada”, tvrdi Antonio Đureta, predsjednik Hrvatske udruge auto struke.

Za osiguravajuće kuće sve od navedenog je čista manipulacija i ništa od toga nije točno.

-Budući da je zakonom propisao da će osnovanost i visinu štete određivati osiguratelj u sporazumu s oštećenom osobom, svi drugi nemaju tu prostora – kaže Pauković.

(index.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content