Brojnim projektima u Virovitičko-podravskoj županiji nastavlja se s ulaganjima u prometnu infrastrukturu

Na 12. sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije raspravljalo se o brojnim temama, a među kojima i o jednoj od najznačajnijih za Virovitičko-podravsku županiju, a to je ulaganje u prometnu infrastrukturu.

U travnju prošle godine krenula je izgradnja najznačajnijeg projekta na području Virovitičko-podravske županije, a to je Brza cesta Vrbovec – Bjelovar – Virovitica – GP Terezino polje (DC12). Radi se o dionici dužine približno 94 km te procijenjene vrijednosti od 332 milijuna eura, od čega bi se dio trebao sufinancirati sredstvima Europske unije iz Programa konkurentnosti i kohezije 2021. – 2027. u iznosu od 80 milijuna eura.

-U ovom trenutku izvode se dionice u dužini od 22,5 km ukupne vrijednosti od 78,7 milijuna eura, a riječ je o dionicama prema Bjelovaru i to, Farkaševac – Bjelovar dužine 16,9 km u vrijednosti od 49,9 milijuna eura koje su u poodmakloj fazi izgradnje, te o dionici od strane Virovitice prema Bjelovaru, a to je dionica čvorište Špišić Bukovica – čvorište Virovitica dužine 5,6 km u vrijednosti od 28,79 milijuna eura. Radovi na dionici koja se gradi od strane Virovitice odvija se planiranom dinamikom, a rok za njeno izvođenje je 24 mjeseca od trenutka uvođenja u posao – rekao je zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

Nakon provedenog postupka javne nabave početkom ožujka ove godine donesena je odluka o odabiru izvođača radova za izgradnju još jedne dionice na trasi ove brze ceste, a riječ je o dionici Bjelovar – Bulinac u dužini od 9,38 km i vrijednosti od 56.267.191,94 eura. Uskoro će uslijediti potpisivanje ugovora, kao i uvođenje izvođača radova u posao.

-Nakon ugovaranja izgradnje trase dijela brze ceste DC12 iz pravca Bjelovara prema Virovitici (dionici Bjelovar – Bulinac), preostaje nam još raspisivanje natječaja i ugovaranja radova za nešto manje od 30 km trase brze ceste od Bulinca do Špišić Bukovice što bi prema informacijama iz Hrvatskih cesta trebalo biti do kraja 2024. godine. Dok bi svi radovi trebali biti izvedeni do 2027. godine – govori.

Vrlo je važno napomenuti da pored kapitalnog projekta izgradnje brze ceste DC12 koja će spojiti Viroviticu sa Zagrebom te znatno smanjiti vrijeme putovanja do Zagreba i drugih dijelova Republike Hrvatske, glavni je cilj povezati istok županije sa županijskim sjedištem.

-Tu se konkretno radi na takozvanoj trasi buduće Podravske brze ceste (Varaždin – Ilok), dionica Suhopolje – Slatina dužine 23 km. Za tu dionicu izdana je lokacijska dozvola te se rješavaju imovinsko-pravni odnosi vezani za ishođenje građevinske dozvole, a procjena troškova izgradnje je 58,3 milijuna eura – objašnjava.

Kako ističe, ulaganjem u sjecište Brza cesta Vrbovec – Bjelovar – Virovitica – GP Terezino polje (DC12), buduće Podravske brze ceste te u budućnosti ceste E-661 Balaton – Virovitica – Okučani – Banja Luka, koja predstavlja jednu od transverzalnih prometnih veza između Srednje Europe i Jadrana, ulaže se i u regionalni značaj za Republiku Hrvatsku, Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu, a realizacijom tih projekata Virovitica bi mogla postati jedno od bitnijih prometnih središta u Republici Hrvatskoj.

Kada je u pitanju ostala prometna infrastruktura, kroz Virovitičko-podravsku županiju prolaze i dvije državne ceste, a radi se o državnoj cesti D2 i D5 koje je na pojedinim dijelovima potrebno rekonstruirati.

-Prošle godine izdana je i građevinska dozvola te su riješeni imovinsko-pravni odnosi za I. fazu obnove državne ceste D2, dionica Suhopolje – Sladojevci koja je ukupne dužine 14,8 km. Uskoro se očekuje raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova, a u tijeku je i ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju državne ceste DC 2 kroz Čačince (dužine 4,2 km) – napominje Klement.

Uz cestovnu infrastrukturu, radi se i na željezničkoj te je do ožujka 2024. godine HŽ infrastruktura u projekte željezničke infrastrukture u Virovitičko-podravskoj županiji uložila ukupno 23,8 milijuna eura. Planirana ulaganja na području Virovitičko-podravske županije do 2026. godine iznose 9 milijuna eura, a do 2028. godine 14,2 milijuna eura, od čega je 3,2 milijuna eura predviđeno iz EU. Dodatno, HŽ infrastruktura 2021. godine završila je obnovu pruge od Virovitice prema Pitomači, a kroz mjesec dana očekuje se i nastavak obnove pruge od Pitomače prema Kloštru Podravskom u dužini od 8,5 km vrijednosti te investicije u iznosu od 23,5 milijuna eura.

-Hrvatske željeznice do kraja ožujka planiraju prijavu početka radova na proširenju propusta ispod željezničke pruge u neposrednoj blizini dječjeg vrtića i sportskog centra u Čačincima, a građevinski radovi planirani su u periodu od 2. do 20. travnja, kada će se i prometovanje navedenom dionicom pruge obustaviti na pet dana. Ukupna vrijednost radova na proširenju propusta procijenjena je na 350.000,00 eura. Također, uz izgradnju novog propusta, HŽ će uskoro započeti i s izgradnjom novih mostova na Vojlovici i Voćinki, a vrijednost tih radova procijenjena je na 2,3 milijuna eura – ističe.

Osim toga, ugovoreni su i radovi u vrijednosti od 1,9 milijuna eura na modernizaciji devet željezničko-cestovnih prijelaza na području Virovitičko-podravske županije (Suhopolje, ŽCP u km 147+835 na pruzi Varaždin – Dalj, Korija, ŽCP u km 162+911 na pruzi Varaždin – Dalj, Kladare, Pivnica, Žubrica), od kojih su dva izgrađena u Virovitici u ulicama Istarska-Markovac i Podravska te je u tijeku postupak ishođenja odobrenja i dozvola za puštanje uređaja u funkciju regulacije prometa od Agencije za sigurnost željezničkog prometa. O tim procedurama ovisi kada će uređaji biti pušteni u funkciju.

-Što se tiče daljnjih planova oni se odnose na obnovu pruge na dionici Daruvar – Pčelić te obnovi pruge na dionici od Virovitice do Osijeka na kojoj će neke dionice na prostoru Osječko-baranjske županije krenuti u obnovu. Kada je riječ o željezničkoj infrastrukturi, nije samo u planovima obnova pruga i pružnih građevina nego se u ovom trenutku u neposrednoj blizini kolodvora u Virovitici izvode radovi na izradi punionice za električne vlakove te je u pripremi i raspisivanje javnog natječaja vezanog za sanaciju i same zgrade kolodvora u Virovitici. Tom sanacijom izvest će se radovi na uređenju krovišta, fasade, zamjeni stolarije te unutrašnjem uređenju. Procijenjena vrijednost ove investicije je 300.000,00 eura – zaključio je dožupan Klement.

Dakle, pored brze ceste DC 12, Virovitica-Bjelovar-Zagreb, poduzimaju se i daljnje radnje na cestovnom i željezničkom prometnom povezivanju cjelokupne VPŽ sa Zagrebom, ali i istočnom RH što će svakako doprinijeti gospodarskom i turističkom razvoju svih gradova i općina Virovitičko-podravske županije.

(www.vpz.hr, Foto: T. Szabo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content