Mladi autori u virovitičkom Muzeju: Pogledajte najbolje učeničke radove na temu školskih uniformi i plakata za održivu modu

U Gradskom muzeju u Virovitici danas (četvrtak) je otvorena izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na ovogodišnjem Županijskom natjecanju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK 2024.

Učenike, mentore, ravnatelje i članove povjerenstava uvodnim riječima pozdravila je kustosica Anja Brabec, ujedno izrazivši zadovoljstvo što je ovo peta izložba na ovu temu u Muzeju. 

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovale su sve osnovne škole s područja VPŽ, odnosno njih 16 s 41 likovnim uratkom, kao i dvije virovitičke gimnazije: Petra Preradovića i Klasična katolička gimnazija s pravom javnosti u Virovitici, s ukupno 6 radova.

Najboljih šest radova svoje će škole predstavljati na državnoj razini. 

Uoči otvorenja, svim sudionicima i njihovim mentorima podijeljena su priznanja i poklon paketi, a potom su nagrađeni i autori najboljih uradaka koji odlaze na državnu razinu.

viber_slika_2024-03-07_13-42-09-369

STANDARDNE TEHNIKE I DIGITALNA VARIJANTA 

U ime ovogodišnjih povjerenstava nastavnik Igor Fućkar iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje pohvalio je sve sudionike i čestitao nagrađenima. 

-Natjecanje i izložba zamišljeni su kao nastavak redovnog školskog programa i kurikuluma, ali da u nekim segmentima izlaze i izvan okvira. Ove godine je na standardnu dimenziju dodana i digitalna verzija u obliku aplikacija s kojima su učenici stvarali svoje uratke.

Ovom prilikom moram napomenuti kako su učenici koji sudjeluju na natjecanju oni koji su i inače zainteresirani za područje likovnosti i na njemu se ističu svojim sposobnostima. Izložba će biti otvorena slijedeća dva tjedna i dobro ju je posjetiti i vidjeti što o modi misle naši učenici i koje poruke kroz umjetnost šalju javnosti – rekao je I. Fućkar.

Osnovci su ove godine imali zadatak napraviti rad na temu Suvremene školske uniforme i to u kombinaciji slikarske tehnike vodene boje i digitalnoj aplikaciji Pixelcut.

Najbolje radove napravili su Leonarda Crnko, OŠ August Cesarec, Špišić Bukovica (1. mjesto), Tea Jakupec, OŠ Petra Preradovića Pitomača (2. mjesto) i Nikolina Baro, OŠ Mikleuš iz Mikleuša (3. mjesto).    

viber_slika_2024-03-07_13-42-09-319

UDOBAN SPOJ STAROG I MODERNOG 

Prvo mjesto osvojila je Leonarda, učenica 8. razreda, kojoj je mentorica Vesna Matovina, za zanimljivu školsku uniformu u zemljanim bojama.

-Nacrtala sam uniformu kao spoj tradicije i modernog, nešto što neće biti komplicirano, već ugodno i udobno za nositi. Nastojala sam prošlost prenijeti u neko moderno vrijeme, a pomogla mi je i aplikacija uz pomoć koje sam pronašla idealnu pozadinu za uniformu namijenjenu školi – kaže Leonarda. Ističe kako joj je drago što je osvojila prvo mjesto, jer je dosad bila druga i to iz natjecanja u engleskom jeziku. Ovo će joj biti poticaj za dalje, kaže.  

U kategoriji srednjih škola najbolje radove napravili su Roko Pleša iz Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici (1. mjesto), Nika Pankasz iz Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici (2. mjesto) te Anja Bijuk, također iz Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici (3. mjesto).

SKUPA MODA IZ RECIKLIRANE ODJEĆE 

Trebali su izraditi Plakat za modnu marku u digitalnom obliku, uz pomoć digitalnih aplikacija (Pixelcut, Canva, Fotor…), a kroz koji će izraziti osobni stav o današnjim problemima mode na globalnoj razini.

viber_slika_2024-03-07_13-42-09-349

Nagrađeni gimnazijalac Roko Pleša, koji je prvo mjesto osvojio za elegantan plakat kojemu je središnji motiv Atena, kaže kako je htio rad učiniti što jednostavnijim, a efektnim. Mentor mu je Tomislav Slavić.

-Koristio sam jake boje, odnosno kontrast crne i zlatne, kako bi rad iz daljine bio što vidljiviji. Išao sam na ‘fensi’ varijantu, Atena je božica koja predstavlja Grčku i bogatstvo. Zapravo sam radio plakat za modnu marku, riječ je visokoj modi, a koja bi nastajala na temelju recikliranja; skupa odjeća stvarala bi se od reciklirane odjeće, a financijski bi bila svima prihvatljiva – kaže Roko, koji osim u likovnom stvaralaštvu,  glumi, sudjeluje i na LiDraNu te na SIOŠ-u.

Izložba je otvorena do 21. ožujka.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content