Održana 12. sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije: Evo o čemu se razgovaralo

Vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, pod predsjedanjem predsjednika Dinka Begovića te uz nazočnost župana Igora Androvića i njegovih zamjenika, Marija Klementa i Igora Pavkovića, održali su danas (utorak) redovnu 12. sjednicu.

Na Dnevnom redu razmatralo se o 13 točaka, a jedna od njih bila je i donošenje Rješenja o razrješenju potpredsjednika Županijske skupštine Mate Vukušića te donošenje Rješenja o izboru potpredsjednice Županijske skupštine čime je imenovana Nikolina Tomić.

Nadalje, Virovitičko-podravska županija prva je županija u Hrvatskoj koja je ugovorila opremu i izvođenje radova za cjelodnevne škole pa se na aktualnom satu raspravljalo i o samom konceptu programa i prednostima istog. Na području VPŽ u eksperimentalnom programu cjelodnevnih škola trenutno sudjeluju četiri matične škole i sedamnaest područnih škola što je ukupno oko tisuću učenika.

-Cjelodnevna škola koncept je u kojem učenici imaju obaveznu redovitu školu te izborni dio dogovoren prema interesima i potrebama učenika, roditelja i obitelji. Učenicima ovaj program donosi nova znanja, pomoć pri učenju i izvršavanju školskih obaveza te više slobodnog vremena, ali i više besplatnih aktivnosti u školi, besplatni školski obroci te besplatan program dosadašnjeg plaćenog produženog boravka – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Uz navedeno, u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole uključeno je i uređenje, ali i opremanje škola zbog čega je za svaku od uključenih škola osigurano između 300 i 450 tisuća eura za građevinske radove i opremu.

-Kao nositelj projekta do sada smo proveli postupke nabave za građevinske radove, klimatizacijske i kuhinjske uređaje, informatičku i sportsku opremu, kao i za glazbene instrumente. Preostalo je ugovoriti još četiri nova kombija za sve četiri škole. Ukupno je odobreno 1.330.000 eura za sve četiri škole, ostalo je ugovoriti oko 800.000 eura, dok je rok za izvršenje za sve radove i opremanje u rujnu 2024. godine. Prva smo županija u Hrvatskoj koja je provela ovoliki broj postupaka nabava, a to znači da će ove škole biti prve u Hrvatskoj s adekvatnim uvjetima prema europskim standardima – istaknuo je župan.

Postavljeno je i pitanje o novoj Mreži hitne medicine koja je na snagu stupila 16. studenog 2023. godine.

-Novom Mrežom uvrstili smo timove u Pitomači i Orahovici u Mrežu hitne medicine na način da će se oni sada financirati putem sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Osim toga, u obje ispostave smo proširili timove te sada svako područje broji pet timova i jedan s liječnikom. To znači da sada u svako vrijeme kroz cijelu godinu na raspolaganju imamo četiri liječnika koji u svakom trenutku mogu izaći na hitne intervencije. Novom Mrežom planirano je i povećanje Mreže sanitetskog prijevoza, a uz to odnedavno imamo i 11 timova sanitetskog prijevoza te je uvedena i nova prijavno-dojavna jedinica tog sanitetskog prijevoza. U tijeku je i nabava šest novih vozila i to pet vozila za sanitetski prijevoz i jedno vozilo za hitnu medicinu sveukupne vrijednosti oko 475.000 eura – istaknula je Lahorka Weiss, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije.

Oporba je u svom obraćanju naglasila povećan broj odlazaka liječnika s nekoliko odjela OB Virovitica te istaknula kako je stanje u bolnici općenito loše i zabrinjavajuće, što je ravnatelj Dinko Blažević u svom obraćanju demantirao. Zanimalo ih je i koliko se mjesečno izdvaja novca za vanjske specijaliste.

-Od Nove godine Odjel za traumatologiju i ortopediju napustio je samo jedan liječnik i u ovom trenutku zaposleno je više od 740 djelatnika, stoga se usudim reći da je to fluktuacija radne snage. Svaki ravnatelj usmjerava sve svoje snage da smanji odlazak djelatnika, no riječ je o osobnoj odluci i odgovornost ravnatelja u tom trenutku prestaje. Što se tiče odlazaka s Odjela za oftalmologiju i optometriju u protekle tri godine otišle su dvije liječnice, specijalistice oftalmologije, obje iz osobnih razloga. Što se tiče Odjela za pedijatriju u proteklih pet godina imali smo dvije specijalistice, od čega je jedna bila na roditeljskom dopustu, a druga otišla u mirovinu. Među rijetkima smo koji imaju hitnu pedijatrijsku ambulantu koja kod nas radi 24 sata, uz dvije stalno zaposlene specijalistice, tri vanjske suradnice i dva specijalizanta. S tako malim brojem djelatnika na spomenutom odjelu, s ponosom mogu istaknuti da isti funkcionira fenomenalno – rekao je ravnatelj Blažević istaknuvši da je netočna informacija i ona o općenito lošem stanju u virovitičkoj bolnici te naveo da je financijska situacija najbolja dosad, kao i projekti koji su u tijeku ili oni koji su u završnoj fazi poput rodilišta ili izgradnje fotonaponske elektrane. Izdvojio je i nikad veće plaće te istaknuo kako bilo kakva insinuacija o zabrinjavajućem stanju u OB Virovitica nije primjerena. Naglasio je i kako se trošak vanjskih suradnika kreće prosječno na mjesečnoj bazi oko 35.000 eura što je za ovu ustanovu matematički jeftinije nego angažiranje dodatnih sati vlastitih liječnika.

Naposljetku, oporbu je zanimalo i stanje Dječjeg vrtića “Lipa” u Čačincima koji je bio poplavljen do krova. Nakon analize, kao glavni krivac za nesreću detektirane su Hrvatske željeznice koje nisu izvršile svoj dio posla sanacije dijela pruge, a što je dovelo do tolikog razmjera katastrofe. Dodatno je postavljeno pitanje jesu li Hrvatske željeznice izvršile svoj dio radova kako se poplave više ne bi dogodile i hoće li županijske službe prije davanja dozvole za rad obnovljenog vrtića, provjeriti jesu li radovi HŽ-a izvršeni po svim propisima struke kako se neželjeni događaji više ne bi dogodili te kada će djeca moći ponovno koristiti svoj vrtić.

-Nakon ovog nesretnog događaja, mi smo kao Županija, u suradnji s Općinom Čačinci, odmah reagirali. Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, dobili smo više od 600.000 eura, koliko je procijenjen troškovnik da se taj vrtić dovede u prvobitno stanje i da se adaptira. Javna nabava je provedena, izvođač je određen te se vrtić sanira kako bi se doveo u prvobitno stanje. Vrijednost radova je 350.000 eura, i to u sklopu projekta proširenja propusta ispod pruge. HŽ infrastruktura je ugovorila radove s izvođačem i prema posljednjim informacijama, isti bi trebali početi u travnju. Uvjeren sam da će to proširenje bitno utjecati na svaku iduću veliku kišu i vjerujem da će to riješiti dosadašnji problem, zbog kojeg nije poplavljen samo vrtić već i nogometno igralište, kao i prostorije NK Mladost, koji će se također obnavljati paralelno s vrtićem. Vjerujem da će sve biti uskoro i gotovo, da će nogometaši imati svoje prostorije, a ono najbitnije, da će se djeca ponovo vratiti u svoj vrtić gdje su i bila, a sada su na privremenom smještaju u osnovnoj školi – zaključio je župan Igor Andrović.

Uskoro opširnije…

(www.icv.hr, www.vpz.hr, foto: T. Szabo i A. Zeko)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content