Širi se Fakultet u Orahovici: Uskoro i preddiplomski studij primaljstva

Svečano je bilo danas na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Orahovici. Prvo su gradonačelnik Orahovice Saša Rister i dekan Aleksandar Včev uručili žute ruže u boji Fakulteta svim studenticama i profesoricama u povodu Dana žena, a potom je odrađen povijesni čin i za grad i za fakultet. Naime, gradonačelnik Orahovice Saša Rister i dekan Aleksandar Včev potpisali su ugovor o darovanju čestice na kojoj se nalazi fakultet u cilju širenja istog u više smjerova.

– Današnji dan označava povijesni trenutak za naš grad Orahovicu, jer zajedničkim naporima radimo na proširenju našeg fakulteta i privlačenju još više studenata u našu zajednicu. Potpisivanjem današnjeg ugovora, darovali smo zemljište na kojem će fakultet izgraditi nove smjerove, koristeći prostor koji je, kako Orahovčani već znaju, nekada bio poznat kao “bivši diskotekarni prostor”. Ovaj proces započeli smo prije godinu dana, ali zbog nedostatka Gradskog vijeća nismo mogli donijeti potrebne odluke. Srećom, sada je to riješeno i potpisali smo ugovor- istaknuo je Rister.

Gradonačelnik Rister naglasio je i koliko je važno za grad da fakultet raste i razvija se, omogućavajući cjeloživotno obrazovanje za sve generacije – od dječjeg vrtića, preko osnovne i srednje škole, do visokog obrazovanja i zaposlenja. To će biti moguće s novim smjerovima koji će početi s radom već sljedeće akademske godine.

Dekan fakulteta Aleksandar Včev također je izrazio svoje zadovoljstvo ovim ishodom. Za njega je ovo posebno važno jer donosi još jedan stupanj obrazovanja u njegov rodni grad. Zahvalio je gradonačelniku, Gradu i Gradskom vijeću na podršci. Fakultet će sada urediti prostor za nove predavaonice, kabinete te gradsku i sveučilišnu knjižnicu. To je velik korak naprijed jer će fakultet dobiti vlastiti prostor, što je značajno jer su trenutno podstanari u prostoru Sveučilišta “Josip Juraj Strossmayer” u Osijeku.

Nadalje, dekan Včev je najavio skoro otvaranje novog fakultetskog smjera u Orahovici – preddiplomski studij primaljstva. Ovaj studij će biti iznimno važan za demografsku obnovu, surađujući s bolnicama u Slavoniji, posebno s Općom županijskom bolnicom i rodilištem Našice. Bit će ovo prvi takav studij u kontinentalnoj Hrvatskoj, što je važan korak za regiju.

Ovim se fakultet pridružuje naporima Vlade RH u demografskoj obnovi, prepoznajući važnost primalja za boljitak zajednice. U konačnici, ovo će biti treći takav studij u Hrvatskoj, nakon Rijeke i Splita, što predstavlja veliku priliku za studente koji žele se bave ovim važnim zanimanjem.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content