Stiglo nam je proljeće: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna

Jučer, 20. ožujka, kalendarski smo zakoračili u proljeće koje je “stiglo” u 04:06 sati. Astronomski i klimatološki smo u proljeće zakoračili 1. ožujka. Tek 2101. godine će proljeće “doći” 21. ožujka. Sve do 2025. godine će proljeće započinjati 20. ožujka, a između 2050. i 2100. godina između 19. i 20. ožujka.

Iako ste vjerojatno učili kako proljeće počinje 21. ožujka, činjenica da ove godine proljeće započinje 20. ožujka može vas zbuniti, ali nije iznenađujuća. Proljeće astronomski započinje na proljetni ekvinocij, ravnodnevicu, kada su dan i noć jednaki, odnosno kada svijetli dio dana traje 12 sati, jednako kao i tamni dio dana.

Proljeće je vrijeme kada se mi i sve oko nas budi iz zimske uspavanosti. Dani postaju sve dulji i dulji, te više vremena imamo za ono što volimo. Čini se kako zemlja i priroda oko nas započinju disati punim plućima, donoseći pozitivno raspoloženje i optimizam svima koji žele.

Do kraja tjedna očekujemo iznadprosječno visoke temperature zraka, a povremenu kišu očekujemo u dane vikenda. Jutarnje temperature zraka između 3°C i 9°C, najviše dnevne između 14°C i 20°C. Vjetar slab do umjeren južnih, tijekom petka i nedjelje sjevernih smjerova. UV -indeks nizak i umjeren.

Tjedan pred nama ne donosi ništa novo. Pred nama su proljetni vremenski uvjeti. Povremena kiša, ne obilna. Sunčanih razdoblja neće manjkati. Jutarnje temperature zraka između 1°C i 8°C, najviše dnevne između 13°C i 20°C. Vjetar slab do umjeren južnih i istočnih smjerova. UV -indeks nizak i umjeren.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content