“Povratak tradicijskih običaja, matkanje i izložba pisanica”: Kulturna udruga “Sveti Martin” iz Dubrave osvojila nagradu za najljepšu pisanicu

U Društvenom domu u Kladarama u nedjelju, jedanaestu godinu za redom, održana je tradicionalna manifestacija “Povratak tradicijskih običaja, matkanje pisanicama i izložba pisanica” u organizaciji Čuvarica kulturne baštine.

Ovogodišnju manifestaciju došli su podržati i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić koji je svečano otvorio manifestaciju te predsjednik Mjesnog odbora Kladare Manfred Kodžaga.

Uz izložbu pisanica bogatu tradiciju kroz nastup pokazala je i Udruga umirovljenika hrvatske Općine Pitomača. Prikazao se je i sami čin matkanja, odnosno čin kada su se između djevojke i mladića ili dvije djevojke razmijenile pisanice koje su značile da će oni zauvijek ostati zajedno ili ostati prijatelji.

-I ove godine održali smo našu tradicionalnu manifestaciju gdje svake godine ovaj naš društveni dom ispunjavamo sa starim, ali i novim licima i jako sam ponosna na sve to. Ovo je 11. po redu manifestacija s preko 30 izlagača iz pet županija. Društveni dom nam je već godinama mali, ali pokušavamo zadržati tu kvalitetu. Svoje osjećaje danas bi zaokružila baš s riječju ponos jer sam ponosna na svoju udrugu, svoje članove, izlagače i sve ljude koji se trude da očuvaju tradiciju i kulturnu baštinu. Treba puno truda i rada da bi se napravila jedna ovakva manifestacija, uvijek smatramo da možemo bolje, a nadam se da ćemo moći kroz godine biti sve bolje i bolje – rekla je Majda Kodžaga, predsjednica udruge Čuvarice kulturne baštine.

Tako su i ove godine posjetitelji na izložbi pisanica mogli razgledati prekrasne uratke udruga s područja općine Pitomača, Virovitičko-podravske županije, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije te Hrvatskog društva Ljubljana.

Ova izložba bila je i natjecateljskog tipa, pa je tako prvo mjesto za najljepšu pisanicu osvojila Kulturna udruga “Sveti Martin” iz Dubrave drugo mjesto pripalo je Kreativnoj udruzi “Unikat” iz Virovitice, a treće je osvojila Udruga žena “Guščarice” iz Grabrovnice.

Također, za najmlađe je bila organizirana i potraga za pisanicama, a sve je glazbeno uveselio i crkveni zbor ADA AGAPE iz Kladara.

(www.icv.hr, ib, foto: Foto Begović)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content