IZ VIROVITIČKOG LISTA: Borba za opstanak u poljoprivredi – Uzgajaju junad, telad i proizvode mlijeko, ali jedva spajaju kraj s krajem

Prije samo 13 godina u Hrvatskoj je bilo više od 60.000 farmi za proizvodnju mlijeka. Otkupna cijena mlijeka tada je bila i do 3,2 kune po litri te su se mnogi odlučili i na podizanje kredita kako bi proširili proizvodnju. Naime, cijena mlijeka, koja je sve do prošle godine trebala biti stabilna, još se 2008. godine spustila na 1,6 kuna, a potom se lagano podigla na 1,85 do 2 kune po litri, kolika je danas. Budući da proizvođači moraju za dobivanje jedne litre mlijeka uložiti tri kune, pitanje je što im ostaje za život kada podmire troškove proizvodnje. Stanje u mljekarstvu je zabrinjavajuće – broj mljekara je deset puta manji nego prije 13 godina i svi domaći proizvođači ne mogu zadovoljiti ni polovinu hrvatskih potreba za mlijekom.

IVANU POTPORA ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE

Među onim mljekarima koji se grčevito bore za opstanak na tržištu su članovi obitelji Jakupec, Mirko, Milan i Ivan, poznati farmeri iz Rodinog Potoka, malog mjesta u općini Suhopolje. Otac Mirko prenio je ljubav prema stočarstvu na sinove – Milana (27) koji se bavi uzgojem muznih krava i Ivana (26) koji uzgaja telad i junice. Tata Mirko nadgleda proizvodnju i njihov je glavni “stručni savjetnik”. Ivan se prijavio i na projekt Ministarstva poljoprivrede, podmjera 6.1. Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima te za uzgoj junadi dobio 50.000 eura bespovratnih sredstava.

– Naravno da mi taj novac koristi. Kupio sam silo kombajn, traktor i ostalo, ali najviše mi znači što brat uzgaja krave, tako da ne moram kupovati junice od nekog drugog. Problem s kojim se danas bore stočari je mala potražnja za teletinom, a od nje bi se itekako moglo zaraditi. Tu jedva spajamo kraj s krajem – priznaje Ivan Jakupec. Preniska otkupna cijena mlijeka temelj je svih problema u stočarstvu danas, nadovezuje se Milan. On na farmi ima oko 110 goveda, od toga 82 muzne krave i zna što govori.

POSLJEDNJE SNAGE
“Glava” obitelji, otac Mirko Jakupec slaže se s ocjenom sinova.
– Kooperanti smo mliječne industrije “Zdenka” iz Velikih Zdenaca. Ne mogu reći da su nekorektni prema nama. Otkupna cijena litre mlijeka s tvorničkom premijom iznosi 2,55 kuna. Da pojasnim, premiju dobivamo zato što im predajemo više od 30.000 litara mlijeka mjesečno, a oni farmeri koji to ne mogu ostvariti, nemaju ni dvije kune po litri. Slična situacija je i kod drugih otkupljivača tako da smo svi u istoj nezavidnoj situaciji – govori nam Mirko.

Žaliti se nema smisla, kaže, javnost je i previše zasićena žalopojkama.
– Svi znamo da nam je kupovna moć niska, ljudi kupuju jeftinu hranu, neovisno je li zdrava ili ne. Svi znamo da se prodaje “nazovi mlijeko” iz uvoza i ostalo. Naravno da nemamo dosta mlijeka za tržište kada je zbog niskih cijena došlo do gašenja farmi. No, što sada?! Ispada kao da su svi slijepi i gluhi za probleme poljoprivrednika – smatra Mirko Jakupec.
Stanje je teško i cijela je obitelj složna u tome da posljednje napore ulažu u spas proizvodnje.
– Ne znamo dokle ćemo izdržati. Previše smo novca, truda i vremena uložili u ovu proizvodnju i ne možemo je samo tako ostaviti. Da nije snage obitelji koja se grčevito bori za opstanak, odavno bismo propali – poručuju ustrajni farmeri i mljekari iz Rodinog Potoka.

DVOSTRUKA MJERILA – UVREDA ONIMA KOJI SE TRUDE
Ove vrijedne uzgajivače goveda i proizvođača mlijeka smeta nekorektnost pojedinih proizvođača, ali, kažu, i institucija koje im to dopuštaju.
– Zbog propisa EU intencija je bila da se usvoje europske norme za proizvodnju mlijeka, od prostornih, higijenskih do drugih uvjeta i u sve to uložili smo puno novca. Zadovoljni smo jer smo ispunili odgovarajuće norme za kvalitetnu proizvodnju. S druge strane ima mljekara koji se toga ne pridržavaju, nisu ispunili norme, nisu uložili novac, a i dalje posluju. Pitamo se zašto je tomu tako i kada će doći kraj takvom ponašanju koje vrijeđa sve one koji se trude, rade i poštuju propise – pitaju se članovi obitelji Jakupec.

(www.icv.hr, tekst i foto: Bruno Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content