Novosti u gospodarskom programu HDZ-a: Porez na dobit na 18 posto

Prema pisanju Poslovnog dnevnika, Gospodarski program Hrvatske demokratske zajednice uskoro će biti predstavljen hrvatskoj javnosti. Ekipa koju vodi potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić dorađuje zadnje detalje, no već se sada zna da su se tvorci programa potrudili da on sadrži što više konkretnih mjera. Ključne stavke programa odnose se na poreze, odbitak i doprinose. Tako HDZ planira smanjiti porez na dobit sa sadašnjih 20% na 18%; osobni odbitak povećava s 2600 na 3700 kuna, što je mjera kojom će doći do porasta primanja zaposlenika; manjim i srednjim gospodarstvenicima pomaknut će se granica ulaska u krug PDV-a na 300.000 kn prihoda; poslodavac, zaposli li mlade zaposlenike do 30 godina starosti, ne plaća za njih doprinose državi u razdoblju od 5 godina.

Program će, između ostalog, sadržavati i mjeru koja se naziva “WorkIN”, a odnosi se na one koji su nezaposleni ili imaju mirovinski dodatak, a ukoliko pronađu posao s minimalnim primanjima više ne gube pravo na naknadu za nezaposlene, socijalne naknade ili mirovinski dodatak. U programu se nalaze i tzv. CROkartice, kojima će poslodavcima biti omogućeno da im se priznaju isplate regresa kroz spomenute kartice, a kojima zaposlenici mogu plaćati dio smještajnih i ugostiteljskih usluga na domaćim turističkim destinacijama. Tu je riječ o primjeni modificiranog modela koji je s uspjehom isproban u, primjerice, Mađarskoj.

Predstavljanje gospodarskog programa u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu najavio je nedavno za boravka u Virovitici i tajnik Odbora za poljoprivredu Hrvatske demokratske zajednice i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak. Riječ je o programu koji su stručnjaci HDZ-a, zajedno s udrugama i poljoprivrednicima te akademskom zajednicom, posljednje tri godine u detalje razrađivali.

– Program se sastoji od sastavnica koje daju rješenja što se tiče poljoprivrednog zemljišta, udruživanja poljoprivrednika, položaja mladih poljoprivrednika, ali i položaja mladih u ruralnim područjima općenito. Također, daje i zakonski okvir vezano uz to što je potrebno promijeniti i učiniti u narednom razdoblju kako bi se potaknuo rast i razvoj ruralnog prostora te prosperitet hrvatskog sela – zaključio je Majdak.

(poslovni.hr, icv.hr, mb; foto: poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content