MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI: Nagrađivana predstava “2.14” oduševila i Osječane

U punom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku, u povodu početka obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, gostovala je sjajna predstava “2.14”, koju je prema tekstu Davida Paqueta režirao Robert Raponja te je oduševila i Osječane.

Nastala je u koprodukciji Kazališta Virovitica i Umjetničke akademije u Osijeku, “pokupila” je četiri nagrade na ovogodišnjem, 19. Festivalu HC ASSITEJ, koji je od 17. do 22. listopada održan u Čakovcu. Tada su dobili nagradu za najbolju predstava u cjelini, za najbolju režiju (Robert Raponja), za najbolju scenografiju (Jasmina Pacek) te za kolektivno glumačko ostvarenje (ansambl predstave 2.14), a osječka izvedba dokazala je da su priznanja – zaslužena.

To je drama u prvom redu namijenjena tinejdžerskim generacijama, ali i njihovim roditeljima i nastavnicima. Riječ je o pitkom i duhovitom dramskom uratku koji kroz izmjene brzih, britkih replika i dramaturgiju kratkih rezova izgrađuje napetu dramsku situaciju tempiranu da eksplodira upravo u trenutku kada se očekuje happy end, metodom šoka premještajući publiku u samo žarište društvenog problema. Radnja drame usmjerena je na životne teškoće četvero tinejdžera – u hrvatskoj verziji zovu se Katarina, Bernard, Žana i Fran – te egzistencijalnu krizu njihova profesora engleskog koji se muči pokušavajući doprijeti do svojih nezainteresiranih učenika. Glumci iz Virovitice i s osječkog studija glume i lutkarstva obavili su odličan posao, pa su također zasluženo nagrađeni velikim pljeskom.

Osječko gostovanje predstave organizirao je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije – Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti.

(glas-slavonije.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content