Kulturna udruga “Kreda” organizira kreativne radionice za najmlađe

Zahvaljujući nekolicini entuzijasta mališani iz Suhopolja na vrlo kreativan način provode zimske praznike. Za njih je u suhopoljskoj općinskoj knjižnici “Matija Gubec” Kulturna udruga Kreda (Kreativa, Aktiva, Edukativa) organizirala kreativne i edukativno-literarne radionice. Cilj radionica je da djeca kvalitetno provode slobodno vrijeme te uz kreativnu igru nešto i nauče. Radionice su stručno osmišljene i prilagođavaju se različitim uzrastima.
– Trenutno imamo polaznike u dobi od 4 do 12 godina. Budući da se radi o velikom rasponu godina, pa tako i različitosti u znanju i vještinama, trudimo se svaku aktivnost prilagoditi individualnim mogućnostima svakog djeteta. Nastojimo odabrati kreativne ideje i zadatke koji će djeci biti zanimljivi te uspjeti zadržati njihovu pažnju tijekom čitavog trajanja radionice. Volimo čuti njihove želje i ideje, pa se time i vodimo u osmišljavanju radionica – rekla je Anja Fosić, suosnivačica Udruge i volonterka koja uz pomoć kolegice Marije Hodak vodi radionice.

BESPLATNE RADIONICE OMOGUĆILA OPĆINA SUHOPOLJE
Zahvaljujući Općini Suhopolje, načelniku Marijanu Brleku i Školskoj knjizi radionice su potpuno besplatne, a održavaju se petkom od 18 do 19 sati.
– Započeli smo s radom netom prije početka zimskih školskih praznika, ali to nikako ne znači da će radionice nakon praznika prestati s radom. Dok god postoji interes za njih, mi ćemo biti ovdje i osmišljavati ih – istaknula je Anja Fosić.
Suhopoljska Kulturna udruga “Kreda” prva je i jedina udruga takve vrste u Virovitičko-podravskoj županiji. Njezini članovi su kreativci i entuzijasti kojima je cilj podići sadržaj kreativnih, edukativnih i kulturnih događanja u općini Suhopolje, ali i županiji na višu razinu.

k5 Custom

– Veseli nas da smo u današnje doba digitalizacije i sveopćeg otuđenja među mladima uspjeli zainteresirati djecu i usmjeriti ih na kreativan rad, te im osvijestiti ljepotu i bogatstvo pisane riječi – rekla nam je predsjednica Udruge Natalija Kožić Lukačević.
Radionice za djecu u suhopoljskoj knjižnici jedan su od prvih projekata volontera Udruge, no svojevrstan temelj na kojemu je sagrađena Udruga je projekt “Garaža kulture”. Projekt je pokrenula predsjednica Udruge Natalija Kožić Lukačević s učiteljicama Zdravkom Matković, Lidijom Škrinjarić i Ivančicom Fett Škvarić te ravnateljem Osnovne škole Suhopolje Antom Škrabom.

PROJEKT JE ZAPOČEO PRIJE DVIJE GODINE POVODOM OBILJEŽAVANJA DVA STOLJEĆA ŠKOLSTVA U SUHOPOLJU
Riječ je o prenamjeni prostora starih školskih garaža u izložbeni prostor. Projekt je počeo prije dvije godine povodom obilježavanja dva stoljeća školstva u Suhopolju. Time su stare garaže dobile novu namjenu i postale mjesto kulture, ali i oživljenih uspomena. Udruga je za projekt “Garaža kulture” dobila bespovratna financijska sredstva Zaklade “Slagalica” i zasigurno ga očekuje svijetla budućnost. Do kraja školske godine u tom prostoru se planiraju održati radionice za više razrede, ali i postaviti nova izložba o starom Suhopolju, kulturi i glazbi.
Još jedan od planova za 2017. godinu je i pokretanje suradnje s udrugama s kojima dijele zajedničke interese, većinom s područja Virovitičko-podravske županije, ali i izvan. Tako će surađivati s Udrugom za Down sindrom Virovitičko-podravske županije, Likovnim klubom “Paleta” Suhopolje te Društvom “Naša djeca” iz Slatine, ali i Udrugom “Dokkica” iz Osijeka. Plan im je proširiti suradnju i na zainteresirane škole u Virovitičko-podravskoj županiji te zajedničkim snagama kulturno, kreativno i edukativno obogatiti ovaj naš prostor.
– Prije svega želimo da djeca i mladi iz našeg mjesta ne budu zakinuti za sadržaje koje neki veći gradovi pružaju svojim mještanima. To što živimo u manjoj sredini nikako ne znači da naša djeca ne mogu itekako kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme. Sve što je potrebno su ideja i nekoliko entuzijasta da je pokrenu – istakla je Anja Fosić.

(www.icv.hr,ml; foto:Anja Fosić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content