Iz Virovitičkog lista: Pjesme fra Marina K. jednostavne su životne molitve i borbe, uspjesi i padovi pretvoreni u riječi, stihove i glazbu

* Smisao duhovne glazbe je da liječi i pomaže ljudima, te da se iz nečega što je samo po sebi negativno “rodi” nešto pozitivno što pomaže drugima, naglasio je fra Marin Karačić.

Željka Đaković

Plod molitve, razmišljanja, borbe i kušnje duhovne su pjesme fra Marina Karačića, člana hercegovačke Franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Upravo te plodove prvi put su uživo imali prilike čuti i Virovitičani. Naime, u crkvi sv. Roka u Virovitici u sklopu Festivala radosne kulture – FRKA 2017. upriličen je koncert duhovne glazbe fra Marina Karačića i njegova benda iz Širokog Brijega. Svijet glazbe u život fratra koji je trenutno u službi župnog kapelana, vikara Župe sv. Ante Padovanskog na HumcuDSC 9314 u Ljubuškom u Hercegovini, ušao je u srednjoj školi.
– Prvi put sam gitaru uzeo u ruke u 4. razredu srednje škole – kaže fra Marin, koji se tada glazbom bavio samo za svoju dušu. Pisao je najprije samo za framaše i druge izvođače, a na 4. godini bogoslovije krenuo je u javnost.
– Nisam sebe zamišljao baš ispred mikrofona, ali Bog je posložio stvari drugačije nego što sam planirao i očekivao – zadovoljno je rekao. Nakon nekog vremena, u siječnju 2015., fra Marin je izdao svoj prvi album pod nazivom “U tvojim rukama”.

OSAMNAEST PJESAMA KOJE OPISUJU SAMOG KANTAUTORA

– Tada sam četvrtkom u našoj crkvi u Dubravi svirao mise i klanjanja, a tadašnji odgojitelj fra Svjetozar predložio mi je da te pjesme stavimo na neki nosač zvuka – priča nam fra Marin o svojim početcima bavljenja duhovnom glazbom koja za njega ima veliko značenje.
– Smisao duhovne glazbe je da liječi i pomaže ljudima, te da se iz nečega što je samo po sebi negativno “rodi” nešto pozitivno što pomaže drugima – naglasio je fra Marin Karačić.
Album se sastoji od 18 probranih pjesama koje opisuju samog kantautora, a najstarija je iz 2009. godine.
– Izabrao sam 18 pjesama koje govore o nekih 18 životnih situacija. Jednostavne životne molitve i borbe, uspjesi i padovi pretvoreni u riječi, stihove i glazbu – govori nam pritom najavljujući i novi album.
– Za drugi album sve je već dugo spremno, ali uvijek se rodi nešto za što pomislim da je veći prioritet od mene samoga – skromno će ovaj kantautor, prisjećajući se da će sada biti tri godine od posljednjeg albuma i priznavši da je vrijeme da dogodine novi album ugleda svjetlo dana.

S FRA MARINOM ČESTO SVIRA I VIROVITIČANIN LUKA TRIPALO

Niz već poznatih Marinovih pjesama s prvog samostalnog kantautorskog albuma u Virovitici je izvDSC 9352eo peteročlani glazbeni sastav, uključujući i fra Marina, a u baroknom ugođaju crkve sv. Roka osim u pjesmi “U tvojim rukama” publika je uživala i u “Ti si mene prvi ljubio”, “Kao Isus”, “Bolji pokušaj” i drugim divnim pjesmama tog izvrsnog kantautora duhovne glazbe. U Viroviticu je došao s okupljenom ekipom. Otkako je u Hercegovini, ima potpuno drugu ekipu.

– Ekipa ovisi o mjestu nastupa, svira tko može i tko je bliže. Svi sve znaju pa je s njima vrlo lako raditi. Čast mi je i zadovoljstvo i samo Bogu mogu biti zahvalan na njima – ponizno će fra Marin. Jedan od članove te velike ekipe je i Virovitičanin Luka Tripalo, koji s ovim bendom često svira u Hercegovini i na čiji je poziv fra Marin došao na festival.
– Luka se uvijek odazove na moj poziv, a jednom prilikom je njegov tata rekao da ako me ne dovede u Viroviticu, da ni on više neće ići k nama svirati i zato eto nas u Virovitici – sa smiješkom nam je ispričao uspješni fratar žureći se na večernju misu u virovitičkoj crkvi.
Foto: O. Bešić

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content