U virovitičkom kampusu niče pravi mali studentski grad: Tehnološko-inovacijski centar bit će jedina takva znanstvena institucija od Zagreba do Osijeka

Tehnološko-inovacijski centar Virovitica, koji će se uskoro graditi, vrijedan je 17,5 milijuna kuna, a sav novac, do posljednje kune, stiže iz Europske unije. Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava potpisali su nedavno virovitičko-podravski župan Igor Andrović, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric. Financirat će se, konkretno, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Osnovana je prethodno i javna ustanova koja će njime upravljati.

Projekt je to Virovitičko-podravske županije, napisala ga je županijska razvojna agencija VIDRA, a partneri su im u provedbi projekta i daljnjem radu Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Realizacija projekta počinje 1. srpnja i trajat će dvije godine, a za to vrijeme izgradit će se Tehnološko-inovacijski centar u Virovitici za više od 14 milijuna kuna i uselit će se u njega najsuvremenija laboratorijska oprema, vrijedna oko 2,5 milijuna kuna. U Centru će se provoditi istraživačko-razvojni projekti u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije, a slične znanstvene institucije nema od Zagreba do Osijeka.

– Centar će biti smješten na području bivše vojarne, gdje je sada Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici, i to je još jedan korak k pravom malom studentskom gradu, kampusu u kojemu će, uz studentski restoran i dom, biti i ustanova za razvoj poljoprivrede u našoj županiji – ističe virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

1q317p6zU novom će se centru istraživati, među ostalim, kvalitativna obilježja pojedinih vrsta i sortimenta povrća kako bi se povećala kvaliteta i isplativost proizvodnje. Stručnjaci će proučavati i mikroklimatske značajke na mliječnim farmama i biološke aktivne tvari u mlijeku. Projektni partneri, ističe se, važni su zbog specifičnih znanja iz biotehničkih znanosti, a samim uključivanjem u projekt pridonose jačanju konkurentnosti poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije istraživanjem, razvojem i inovacijom.

Njihovo iskustvo dokazuje kako na gospodarskom tržištu postoji potražnja za istraživanjem i razvojem. Naime, nedostatak istraživačke infrastrukture na lokalnoj razini, istaknuto je, otežava rast i razvoj gospodarstva, umanjuje vrijednost i inovativnost proizvoda, umanjuje konkurentnost poljoprivrednih proizvoda i prehrambene industrije u Virovitičko-podravskoj županiji. (www.vecernji.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content