FOTO Nekad i danas: Pogledajte kako je nekada izgledao Dvorac Janković u Suhopolju

Ne tako davno, Dvorac Janković u Suhopolju bio je ruševina u kojem nije bilo ni zalutalih posjetitelja. U njemu su, uglavnom u podrumu, stanovale lisice i zmije. Nekad prekrasan dvorac, okružen perivojem, do prije koju godinu bio je napušteno zdanje, bez namjene i posve devastiran. Sve tri zgrade dvorca bile su u lošem građevinskom stanju, kapelica u parku je urušena i bez krova…

Od potpunog urušavanja, spasila ga je Virovitičko-podravska županija. Zahvaljujući viziji tadašnjeg župana Tomislava Tolušića, Županija je u srpnju 2012. godine kupila park i dvorac u Suhopolju s namjerom njegove obnove. Pripremila je dokumentaciju i prijavila ga na EU fondove… U kolovozu 2016. godine započela je i provedba EU projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“ vrijednog 39,7 milijuna kuna. Radove je otvorio, tadašnji ministar regionalnog razvoja, danas potpredsjednik Vlade RH, Tomislav Tolušić.

Radovi u Suhopolju primiču se kraju. Više nema ni traga nekadašnjim ruševinama, kada se ovaj projekt završi, kada i park bude gotov, Dvorac Janković u Suhopolju bit će jedan od najljepših bisera u Slavoniji.

Projekt Centar za posjetitelje napisala je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija. Ukupno prihvatljivi troškovi su 39.767.716,50 kn dok je intenzitet potpore Europske unije 84,04 posto odnosno 33.419.096,67 kuna. Partneri na projektu su Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Gradski muzej Virovitica te Općina Suhopolje. (www.vpz.hr)
[g-gallery gid=”482570″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content