U Orahovici završeno 15. Savjetovanje u obuci neplivača: žurno reagirati na vraćanje obuke plivanja u škole

U Centru za edukaciju Orahovica osječkog Crvenog križa, završeno je 15. Savjetovanje za obuku neplivača koje organizira Hrvatski savez sportske rekreacije ”Sport za sve” i Hrvatski crveni križ putem Gradskog društva CK Osijek. Nakon dva sata plodnih razgovora i rasprave, sudionici Savjetovanja donijeli su nekoliko krucijalnih odluka, a najvažnija se odnosi na vraćanje obuke neplivača u osnovne škole.

-Kako do vraćanja članka 40. u Državni pedagoški standard osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja nije došlo nakon svih mjera koje su poduzeli organizatori Savjetovanja u svom 11., 12., 13. i 14. izdanju 2010., 2012., 2014. i 2016. godine, sudionici ovogodišnjeg 15. Savjetovanja ponovno zahtjevaju od Ministarstva znanosti i obrazovanja da žurno pokrene inicijativu za vraćanje članka 40. u Državni pedagoški standard jer neuvođenjem je učinjena nenadoknadiva šteta velikom broju djece neplivača učenika osnovnih škola koji su uskraćeni da u 21. stoljeću ne mogu naučiti plivati. Obveza organizatora Savjetovanja je zajedno sa stručnim ustanovama izraditi prijedlog kako obuhvatiti sve učenike s obukom plivanja – prenio je najvažniji dio zaključaka savjetovanja u ime organizatora i Odbora za obuku neplivača Saveza ”Sporta za sve”, predsjednik prof. Vladimir Findak.

Findak je također naglasio kako su svi zaključci jednako važni, ali posebno je izdvojio kako su sudionici zaključili kako obveza plivanja mora biti u strategiji razvoja sporta kao temeljnom dokumentu iz kojeg se crpe programi za sve sportske organizacija, zatim važno je da se mora utvrditi tko, kako i na koji način će provoditi licenciranje učitelja obuke neplivača te da ti učitelji primjenjuju jedinstveni kriterij poznavanja plivačkih tehnika. Jedna od važnijih zaključaka je i da zajedno sa stručnim organizacijama treba biti utvrđeno kojim se objektima može odobriti i dati licencu za obuku plivanja, a za realizaciju svih zaključaka će Organizatori i domaćini savjetovanja pojedinačno razgovarati s onima koji dio određenih zaključaka trebaju provesti. Ovo Savjetovanje donijelo je mnoštvo odličnih i korisnih odluka, a Orahovica kao domaćin već će učiniti prve korake jer je gradonačelnica Ana-Marija Petin potvrdila kako će Grad osigurati sve potrebna sredstva da sva djeca orahovačke osnovne škole dođu na testiranje za plivanje još ove školske godine, u ubrzo bi trebala krenuti i obuka.

-Moram reći da su Jedinice lokalne samouprave spremne surađivati na način sufinanciranja obuke neplivača i neće biti nikakvih problema kada Ministarstvo vrati obuku u školsku obvezu, a obećanje za suradnju od njihove strane također imamo – zaključio je Marko Đukić u ime domaćina Savjetovanja.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content