Bez djelatnika Flore nema niti jedne manifestacije u gradu: Danju pripremaju klupe i štandove, a noću usisavaju

Ako ste tijekom godine posjetitelj bilo koje manifestacije na području grada Virovitice, onda morate znati da su se za štand koji ste posjetili, stolac na kojem ste sjedili ili stol za kojim ste jeli pobrinuli upravo oni – djelatnici virovitičke Flore. Oni dovoze, odvoze, utovaraju, sklapaju i rasklapaju, prenose, slažu, postavljaju…

– Drugi zamisle, a mi napravimo – kaže nam Kaja Dolenčić iz Golog Brda, koja u Flori radi već četiri godine. Iza nje su četiri Rokova, Prosinca u gradu, Viroexpa, brojni radni vikendi zbog sajmova, okupljanja i različitih obljetnica. Radi se u smjenama, kaže, a na gužvu se i tempo brzo naviknu.

– Sve što su ljudi htjeli da napravimo, to smo i ostvarile na Viroexpu – kaže nam Kaja, samo jedna od djelatnica koje su posjetiteljima zbog revnosti i čistoće sajma zapale za oko. Ona i kolegice žurno su obilazile svaki štand, kupile otpad, mijenjale koševe, brinule se da ništa ne nedostaje. Djelatnici Flore dolazili su prije svih, odlazili daleko kasnije nakon posljednjeg gosta na sajmu.

– Dečki su se naradili još i više. Oni su bilu tu od šest ujutro, slagali sve stolove i stolice, a noću su usisavali – priča nam ova vrijedna „Florašica“. S njom je smjenu dijelila Jadranka Murovčić, kojoj prolazi prva godina u Flori.

– Bilo je radno, ali lijepo. Puno ljudi, puno posla, ali sve smo stigle. Dobro smo se organizirale – ocjenjuje Jadranka posao ovog „odreda za čistoću“ na najvećem virovitičkom sajmu. Danima prije sajma bilo je posla oko čišćenja i pripreme. Na sajmu su čistile, a kad je završio, stigao ih je isti posao. A on nikad ne završava, bar ne u Virovitici. Već u ponedjeljak halu Viroexpa zamijenile su zelenim površinama našeg grada, na kojima uređuju gredice sa cvijećem.

– Mi vam vani napravimo sve ono što drugi ne vide, što se uzima zdravo za gotovo – priča nam Mirela Kovačić iz Čemernice.

UVIJEK NOVI POSAO

Prošlog ljeta ona je, primjerice, noću zalijevala cvijeće tijekom Rokova, a sada će sa kolegicama urediti centar sjajno izgleda. Počupati travu, posaditi cvijet, srediti da sve sjaji – to je dio njihovog posla koji vole, kaže nam Mirela i u kojem su joj ruke uvijek zaposlene.

– Ako nas ne vidite na jednoj gredici, potražite nas, sigurno smo u parku ili radimo nešto drugo na otvorenom – kaže nam Mirela. Nakon što su dovezli i odvezli klupe i stolove, posložili ih i prenašali po potrebi po sajmu, njihovi muški kolege također ne znaju za odmor. Uskoro je Dan narcisa, trebat će prenijeti klupe, zatim će neka nova manifestacija koja će teško proći bez „Floraša“. U šali dodaju kako su se za Viroexpo itekako naradili, ali nisu imali prilike omastiti brk. Pobrinuli su se, uz sve ostalo, i da udruge imaju sve potrebno za izvrstan fiš, šarana na rašljama, vola i lovački paprikaš. No, iako su posjetitelji uživali u tim delicijama, vrijedni radnici nisu ih stigli ni probati – uvijek je trebalo nešto počistiti, zavrnuti, odvesti pa se Viroexpa sjećaju kroz prizmu rada, a ne uživanja. (www.icv.hr, mlo; foto: M. Lovrenc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content